Enric I. Canela

Fa mesos que vinc parlant del sistema immune i la seva relació amb la resistència a contreure la COVID-19, és a dir la capacitat de l’organisme a eliminar el SARS-CoV-2. Poc a poc, cada dia se’n parla més. Em manquen veus de referència i, especialment, prescriptors polítics fent èmfasi en tot allò que ens ha de fer més resistents davant la malaltia i deixant-se de prohibicions inútils.

Avui he llegit un magnífic article al diari ARA. Es titula L’envelliment del sistema immunitari agreuja el covid-19 en la gent gran. Hauria de ser la COVID-19. Una traducció d’un article de Veronique Greenwood, periodista científica del New York Times.

També he llegit a Valiaweb un article que recull les opinions de dos immunòlegs. Es tracta de Podem reforçar el nostre sistema immunitari?

Cal llegir-los i saber interpretar-los. El primer diu clarament que el sistema immune envelleix i que això ens fa molt més susceptibles a la malaltia.

El segon és molt clar. Diu que no hi ha suplements que permetin enfortir el sistema immune. Aquesta afirmació, que al meu parer és certa, s’ha de tractar amb cura. El suplements o les dietes no reforcen el sistema immune. El que passa és que les dietes inadequades o la manca de micronutrients deterioren el sistema immune.

El que és necessari és prendre suficients micronutrients, especialment la vitamina D, per evitar aquest deteriorament. Existeix una demostrada correlació entre el dèficit de vitamina D i incidència de malalties respiratòries, també la COVID-19.

La segona cosa que cal tenir present és que la quantitat de vitamina D que requereix una persona adulta és superior a la clàssicament recomanada. Avui sabem que es requereix una quantitat més elevada.

La lectura d’aquest segona article s’ha de fer amb precaució. Les recomanacions sobre estil de vida, esport, etc. són evidents. El que seria erroni seria deduir que la micronutrició no és cabdal. La majoria de la gent gran, amb un sistema immune més feble, té una micronutrició dolenta i sí que hauria de prendre suplements.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació