Enric I. Canela

M’ha cridat l’atenció l’article La molécula chavista que ‘cura’ el virus, que va publicar La Vanguardia el proppassat dia 26. Sembla que s’hi origina en una notícia veneçolana de finals d’octubre. Segons l’article es tracta d’una molècula que denominen DR-10 i està elaborada a Veneçuela. Diu l’article que el principi actiu de la molècula és un derivat de l’àcid ursòlic, que inhibeix al 100% la replicació del virus in vitro.

Certament la notícia és exòtica. Cal destacar que no hi parla d’actuar sobre organismes vius, diu in vitro (en vidre, del llatí) o sigui, no ha guarit ningú.

L’àcid ursòlic és un triterpenoide, una substància molt complexa, present en fruits i herbes de les que coneixem com a medicinals. Podem citar les pomes, les maduixes, els gerds, i el romaní o la sàlvia. Hi ha més de 20.000 terpenoides coneguts produïts pel metabolisme vegetal. S’utilitzen molt, a partir d’extractes d’herbes, en la medicina xinesa i en l’aiurvèdica.

Fa uns quants anys, al juny del 2011, vaig escriure un petit article que titulava Les virtuts de la poma amb pell, quan se sabien menys coses de l’àcid ursòlic. Aleshores em va interessar parlar de les propietats conegudes d’aquesta substància que, probablement, tenia un paper protector de la poma.

Ara no faré cap posada al dia del que se sap sobre l’àcid ursòlic i l’anunci veneçolà, ja que podeu llegir un bon article, DR-10, la presunta molécula venezolana anticoronavirus, en el bloc de Félix Moronta. També podeu llegir Maduro habló de molécula que ‘anula’ la COVID, ¿pero qué encontraron en verdad los científicos en Venezuela?

No comentaré tot el que ja podeu llegir en aquests dos articles, que estan ben fets i em semblen rigorosos. Informen bé del que deu haver passat a Veneçuela.

El que si faré és un comentari genèric sobre els milers de molècules vegetals que el nostre organisme és incapaç d’absorbir en quantitats significatives i a les que atribuïm propietats miraculoses. Entre elles estan la majoria dels bioflavonoides assajats, catequines del te i altres herbes medicinals, terpenoides com l’àcid ursòlic o bufadienolides presents al kalanchoe o els cardenolides.

No hi ha una conclusió única sobre el comportament a l’organisme d’aquestes substàncies. En tot cas, l’absorció intestinal és baixa i la seva biodisponibilitat també. Quan les ingerim, una petita part podria ser absorbida per l’intestí prim, però ràpidament el fetge les modificaria i serien excretades amb la bilis. Ignoro si part d’aquestes petites quantitat tenen algun efecte significatiu sobre virus i bacteris, jo ho dubto. El que si sabem és que algunes d’aquestes substàncies com els bufadienolides i els cardenolides tenen efecte sobre el múscul cardíac. S’han fet servir com a tòxic i com a medicaments. Alguns insecticides estan fets a base de cardenolides. Les plantes es defensen dels insectes amb aquestes substàncies.

El que si sabem és que la major part de la substància ingerida és transformada al cec i via la circulació enterohepàtica torna al fetge i la bilis excreta els productes més o menys transformats. Aquests productes són ara absorbits de nou per l’intestí prim. Aquests metabòlits de les substàncies originals, biodisponibles, podrien tenir algun efecte sobre diferents funcions metabòliques i propietats antibacterianes i antivíriques.

Per altra banda, està demostrat que aquestes substàncies del metabolisme secundari de les plantes tenen un efecte sobre la microbiota, la modifiquen, i afecten el sistema immune. Sobre aquest tema ja he parlat en aquest bloc (veieu, entre d’altres, Els intrigants β-glucans). Podeu veure un exemple a La microbiota “menja” magranes.

La meva conclusió és que els efectes de moltes preparacions, orientals i occidentals, que contenen substàncies bioactives, la major part de les vegades, no es deuen a l’acció directa de la substància present a la preparació, sinó que són els efectes sobre la microbiota i els productes resultants de l’acció de la microbiota sobre la substància, els que finalment afecten al nostre organisme.

Jo tinc una natural confiança en moltes d’aquestes preparacions basades en herbes medicinals, com també en els components bioactius dels productes vegetals.

Tornem al començament. Fa algun efecte la molècula DR-10? El titular de Maduro és una rucada, però podria perfectament ser que els derivats de l’àcid ursòlic tinguessin algun efecte sobre el SARS-CoV-2. Saber-ho requeriria un experimentació que a hores d’ara no s’ha fet. El seu efecte in vitro, que caldria veure-ho publicat en alguna revista científica, no em diu res sobre la seva acció en éssers vius.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació