Enric I. Canela

Fa pocs dies vaig llegir un article a Redacción Médica titulat “Covid-19: nuevo tratamiento oral que “suprime en 24 horas” el coronavirus“. L’article es feia ressò d’un article científic publicat per uns investigadors de l’Institute for Biomedical Sciences (University of Georgia State University), el 3 de desembre a Nature Microbiology, titulat “Therapeutically administered ribonucleoside analogue MK-4482/EIDD-2801 blocks SARS-CoV-2 transmission in ferrets“.

La idea central del treball és controlar la pandèmia via la interrupció de les cadenes de transmissió. Això hauria de ser útil fins que hi hagi la denominada immunitat de ramat induïda per la vacuna o adquirida naturalment que evitaria el contagi incontrolat. Fins i tot, podria continuar sent útil per controlar brots en determinats sectors.

Per aconseguir-ho serien necessaris tractaments antivírics que poguessin administrar-se per via oral.

Fa una mica més d’un any, investigadors del mateix grup van demostrar que l’antivíric EIDD-2801 tenia efectes en fures infectades amb múltiples soques del virus de la grip. El fàrmac reduïa els símptomes i la càrrega del virus. El fàrmac també va ser eficaç en cultius de cèl·lules epitelials de les vies respiratòries humanes.

El mateix grup de recerca, suggeria que a més de les vacunes contra la grip, el control de la malaltia mitjançant terapèutiques antivíriques és una eina eficaç per prevenir l’avanç i les complicacions de la malaltia i reduir les taxes de mortalitat. La idea que propugnaven els autors és impedir, amb fàrmacs antivírics, la disseminació del virus. El mecanisme d’acció d’aquest agents seria impedir la replicació del virus.

Paral·lelament, investigadors de la University of North Carolina van demostrar que el fàrmac té activitat antivírica contra els coronavirus i, en particular citen SARS-CoV i MERS-CoV. Diuen també que podria tenir utilitat potencial com a antivíric eficaç contra el SARS-CoV-2 i altres futurs coronavirus zoonòtics.

Els investigadors de l’Institute for Biomedical Sciences (University of Georgia State University) publiquen a l’octubre, en un “preliminary report”, que el tractament terapèutic dues vegades al dia amb el fàrmac MK-4482 / EIDD-2801 a fures infectades amb SARS-CoV-2 va reduir significativament la càrrega de SARS-CoV-2 de les vies respiratòries superiors i es va suprimir completament la propagació als animals de contacte no tractats. Amb aquest estudi els autors identifiquen el MK-4482 / EIDD-2801 oral com una acció antivírica prometedora per trencar les cadenes de transmissió de la comunitària de SARS-CoV-2. Són els resultats que finalment han publicat al novembre a Nature Microbiology.

El fàrmac Molnupiravir o EIDD-2801 o MK-4482 [és l’ester isopropílic (5′) de la beta-D-N4-hidroxicitidin, anàleg a la N4-hidroxicitidine (NHC)] es troba en assaigs clínics de fase II / III. Els diferents assaigs finalitzen al novembre de 2021. Probablement no podrà estar al mercat abans que la vacuna estigui implantada, però segurament, a finals de 201 podrà ser una eina de lluita conjunta contra la grip i la COVID-19.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació