Enric I. Canela

Ara feia més de dos anys que no escrivia res sobre el cafè. He publicat diferents articles, el primer que recordo del 2008.

Aleshores ja deia: “En fa d’anys que ho dic, cada vegada que ataquen el cafè dic que estan equivocats“.

Aquí tenia la llista dels escrits que recordo:

 

Sense ser exhaustiu, vaig seguint les coses que es publiquen sobre els efectes del cafè. No tenia intenció de publicar gaire coses més sobre aquesta meravellosa beguda, però, com que és una de les meves dèries, no m’hi he pogut estar.

Aquesta setmana vaig veure una ressenya titulada: El café, gran aliado del tracto digestivo y el cerebro, que feia referència a un article de revisió publicat a la revista Nutrients: Effects of Coffee and Its Components on the Gastrointestinal Tract and the Brain–Gut Axis.

La revista és del més de desembre i dedica la portada a l’esmentada revisió. Concretament en relació a la imatge de la portada diu:

Aquesta revisió narrativa proporciona una visió general de l’efecte de les begudes de cafè; els seus subproductes; i els seus components sobre la mucosa gastrointestinal (implicats principalment en la permeabilitat, secreció i proliferació), els components neuronals i no neuronals de la paret intestinal responsables de la seva funció motora i l’eix cervell-intestí. Tot i que els estudis in vitro, in vivo i epidemiològics han demostrat que el cafè pot exercir múltiples efectes sobre el tracte digestiu, inclosos efectes antioxidants, antiinflamatoris i antiproliferatius sobre la mucosa i efectes de la motilitat a les capes musculars externes, molts d’aquests efectes encara sorprenentment desconeguts. Es necessiten encara estudis addicionals per comprendre els mecanismes d’acció de certes propietats del cafè que promouen la salut al tracte gastrointestinal i transferir aquest coneixement a la indústria per desenvolupar aliments funcionals que millorin la salut de l’eix gastrointestinal i cervell-intestí

La revista també púbica en aquest mateix número l’article Does Drinking Coffee and Tea Affect Bone Metabolism in Patients with Inflammatory Bowel Diseases? El resum d’aquest article diu:

Els pacients que pateixen malaltia de Crohn i colitis ulcerosa tenen un major risc d’osteoporosi a causa de la densitat mineral òssia més baixa. Els factors de risc de l’osteoporosi es divideixen en immodificables, és a dir, l’edat, el gènere, els factors genètics, així com els modificables, com ara la dieta, el nivell d’activitat física i l’ús d’estimulants. El cafè i el te contenen nombrosos compostos que afecten el metabolisme ossi. Algunes substàncies com els antioxidants poden protegir els ossos; altres substàncies poden augmentar la reabsorció òssia. Tot i això, la influència del cafè i el te en el desenvolupament i el curs de malalties inflamatòries de l’intestí és contradictòria“.

Aquest dos article potser faran caure el mite dels efectes nocius del cafè per al sistema gastrointestinal.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació