Enric I. Canela

Avui llegeixo un parell de notícies sobre un tema que per mi era obvi, encara que no en coneixia cap estudi hospitalari:

conseqüència de l’article:

Vogel-González, M.; Talló-Parra, M.; Herrera-Fernández, V.; Pérez-Vilaró, G.; Chillón, M.; Nogués, X.; Gómez-Zorrilla, S.; López-Montesinos, I.; Arnau-Barrés, I.; Sorli-Redó, M.L.; et al. Low Zinc Levels at Admission Associates with Poor Clinical Outcomes in SARS-CoV-2 Infection. Nutrients 2021, 13, 562. https://doi.org/10.3390/nu13020562.

En aquest treball els autors fan un estudi de cohort observacional amb 249 pacients COVID-19 ingressats a l’Hospital del Mar. El seu estudi demostra una correlació entre els nivells sèrics de zinc i el resultat de COVID-19. Nivells sèrics de zinc inferiors a 50 µg / dL a l’admissió estan correlacionats amb una pitjor presentació clínica, un temps més llarg per assolir l’estabilitat i una mortalitat més alta. Els resultats in vitro indiquen que els nivells baixos de zinc afavoreixen l’expansió vírica en cèl·lules infectades amb SARS-CoV-2.

Interpreten que zinc baix al sèrum és un factor de risc que determina el resultat del COVID-19. Els autors animen a realitzar assaigs clínics aleatoris per estudiar la suplementació de zinc com a profilaxi i tractament potencial amb persones amb risc de deficiència de zinc

No puc més que alegrar-me que es faci la llum i agrair la publicació. El paper del Zn per evitar les infeccions víriques és conegut i la seva relació amb el sistema immune també. Em sorprèn que passin els mesos, el SARS-CoV-2 campi entre nosaltres, s’infecti i mori la gent, i ningú aconselli correctament sobre nutrició. Si us interessa, al setembre vaig escriure El zinc, discret defensor de la nostra salut.

Allà, entre altres coses, escrivia: El sistema immune és altament depenent de zinc. De fet, hi ha molt resultats que mostren que suplements de zinc ajuden a combatre malalties comuns com ara el refredat. Hi ha autors que discuteixen aquests resultats, però el que no és discutible és que si manca zinc, les defenses decauen ràpidament.

Jo tinc la certesa, com els autors del treball, que amb un nivell de Zn més elevat a l’organisme les infeccions són menys agressives i es curen abans. El que no veig clar és que el Zn tingui un paper rellevant durant la malaltia, com no sigui en casos de llarga malaltia, UCI per exemple. Tant de bo, però, funcionés quan la malaltia està declarada.

Si que tornaré a insistir en la necessitat de tenir cura de la micronutrició. Malgrat les proves sobre la necessitat d’una bona micronutrició, no veig que el sistema de salut faci res al respecte.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació