Enric I. Canela

He llegit un article, una publicació encara no revisada i penjada a MedRxiv a primers de gener, que es titula “Blood omega-3 fatty acids and death from COVID-19: A Pilot Study“.

Els autors diuen que “Els àcids grassos omega-3 de cadena molt llarga (EPA i DHA) tenen propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la morbiditat i la mortalitat per infecció per COVID-19.”

Es basen en un estudi pilot amb 100 pacients per provar la hipòtesi que els nivells de RBC EPA + DHA (l’índex Omega-3, O3I) s’associaria inversament amb el risc de mort analitzant l’O3I en mostres de sang bancària extretes a l’ingrés hospitalari.

L’índex omega-3 (O3I) és un indicador del contingut dels àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega 3: docosahexaenoic (DHA) i icosapentaenoic (EPA) en la membrana dels eritròcits. Seria el percentatge d’aquests àcids grassos respecte al total d’àcids grassos.

Aquest índex es va definir com un biomarcador de risc cardiovascular i cerebrovascular així com de la predisposició a malalties neurodegeneratives. Hi ha alguns estudis que mostren una bona correlació amb el risc cardiovascular.

Un O3I més gran del 8% és considera bo. Un valor inferior ja indica algun risc i caldria fer algunes avaluacions més i ingerir aquests àcids grassos.

El laboratori SYNLAB, especialista en anàlisi d’alt valor afegit, que fa aquesta anàlisi, ens indica.

 • Índex entre 1 i 4: Risc molt augmentat de patir accidents cardiovasculars i cerebrovasculars, de malalties degeneratives cerebrals, i molt alta predisposició a la depressió.
 • Índex entre 5 i 7: Risc significativament augmentat de patir accidents cardiovasculars i cerebrovasculars, de malalties degeneratives cerebrals, i alta predisposició a la depressió.
 • Índex entre 7 i 8: Baixa probabilitat de patir accidents cardiovasculars i cerebrovasculars, malalties degeneratives cerebrals, i baixa predisposició a la depressió.
 • Índex superior a 8: Excel·lent resultat. Molt baixa probabilitat d’accidents cardiovasculars i cerebrovasculars, de malalties degeneratives cerebrals, i de predisposició a la depressió. indicacions

En aquest estudi, els autors troben que pacients amb un O3I al 5,7% o superior tenien un risc de mort aproximadament del 75% inferior en comparació amb aquells per sota d’aquest valor. Indiquen que podria existir una relació, però que es necessiten estudis més amplis.

A mi no em sorprèn que els autors trobin aquest resultats, ja que un O3I de 5,7% és un valor baix i que ja seria un indicador d’un cert risc.

La conclusió a treure, és que cal estar atent a la concentració d’àcids grassos omega-3 que ingerim. Tenir un índex d’omega-3 baix és indicació de mala nutrició i la mala nutrició ens fa susceptibles a moltes malalties, no només a la COVID-19.

Parlar de que cal menjar ens portaria molt lluny d’on volia anar avui.

Una resposta a “Els PUFA i al COVID-19, tampoc és això”

 1. a 26 març 2021 a les 10:42 Celia Cartagena Garcia

  Enric,

  soy Celia Cartagena, fui alumna suya hace unos cuantos años en bioquímica de la nutrición (grado de bioquímica en la UB). Ahora me encuentro haciendo un doctorado como parte del proyecto europeo “ArthritisHeal” y parte de mi proyecto se basa en investigar los mecanismos de acción de algunos “specialized pro-resolving mediators” (SPMs). Como sabrá, estas moléculas derivan del DHA y EHA y estamos estudiando su potencial como nuevas dianas terapéuticas en artritis reumatoide.

  Sin embargo, como la artritis también es una enfermedad inflamatoria, estoy extendiendo el estudio de los SPMs a otras enfermedades inflamatorias agudas, como el COVID. Hay algunos estudios que ya hablan sobre el potencial de estas moléculas en el COVID (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32385712/)
  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7543931/)
  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7204710/)

  Por supuesto, se tendrían que realizar estudios clínicos para realmente saber el potencial de estos compuestos pero me gustaría saber su opinión sobre el tema ya que usted posee una larga experiencia en bioquímica de la nutrición.

  Cree usted en el potencial de estas moléculas en enfermedades inflamatorias (ya sean agudas como el COVID o crónicas como la artritis) como dianas terapéuticas dado su alto potencial en resolver la inflamación?

  Muchas gracias por su atención y un saludo,
  Celia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació