Enric I. Canela

Estic francament sorprès. Després de la sèrie d’incongruències i absurds relatius als efectes secundaris de les vacuna d’AstraZeneca i Janssen per prevenir la COVID-19, vaig llegir que els vacunats amb una primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca podrien rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer.

Ara llegeixo que es comencen uns estudis per valorar la combinació de la vacuna d’AstraZeneca (1a dosi) i Pzifer (2a dosi).

De fet la meva sorpresa no és tan per un estudi de combinació de vacunes basades en diferents principis (inoculació d’ADN i inoculació d’ARN missatger). Trobo sempre interessant l’augment de coneixement. Considero de gran interès científic saber com es comporta el sistema immune quan és estimulat de formes diferents per produir immunitat contra un determinat virus. Podria ser de gran valor futur. Potser es podrien aconseguir immunitats de molt llarg abast amb la combinació de diferents estímuls. Ara bé, aquests estudis no es fan en 15 dies, calen mesos, i per conèixer l’abast de la immunitat anys.

La meva sorpresa és per plantejar-se donar la 2a dosi de vacuna Pfizer a les persones que han rebut la 1a de la vacuna AstraZeneca per solucionar el problema de la paralització de l’ús de la vacuna d’AstraZeneca.

Jo no crec en que els efectes secundaris siguin significatius i no em faria res vacunar-me amb el producte d’AstraZeneca i encara menys per la 2a dosi.

No es coneix cap cas en el que els famosos trombes hagin aparegut després de la 2a dosi. Absurd, doncs, no donar la 2a dosi a les persones que no han notat cap efecte secundari greu.

El que jo no faria es rebre una 2a dosi d’una vacuna diferent a la de la 1a. Hauré de meditar sobre el tema, però crec que m’haurien de donar la 2a dosi lligat.

És una bona idea fer els estudis proposats, ara bé, cal plantejar-se continuat amb el programa de vacunació oblidant aquests riscs que són més el fruit de mitjans i xarxes que no científics. L’essencial és vacunar.

2 respostes a “Lligueu-me per donar-me la 2a dosi de la vacuna”

 1. a 20 abr. 2021 a les 11:31 MArisa

  Si com bé diu vosté calen anys per saber l abast immunitari d una “barreja de vacunes”, no ha faltat també temps per comprovar els efectes a llarg termini d aquestes vacunes noves en humans? i n estem veient ara els resultats? Es per conéixer la seva opinió, ja que he vist que defensa les vacunes gèniques. I una altra pregunta, apart d’una de les vacunes que es porta a terme en el CSIC, hi ha alguna comercialitzada amb la proteína d’espícula? No amb el DNA o el mRNA d’aquesta. Només estic una mica informada d aquestes noves vacunes i m agradaria saber si hi ha alguna al mercat d aquestes altres i si se n ha comprovat la seva efectivitat, segurament més alta que la de Sinopharm i més baixa que la de Pfizer o Astra Zeneca.
  Moltes gràcies

 2. a 30 abr. 2021 a les 7:49 Enric I. Canela

  Primer, mil disculpes per no haver respost abans. El comentari havia quedat retingut pel sistema anti-spam esperant que jo l’alliberés i no havia rebut informació sobre aquesta retenció.
  Sobre la comprovació de les vacunes ni el temps necessari. Normalment el temps de la fase 3 és molt més llarg. La cosa és que com que tots els components ja han estat provats, la prova s’ha accelerat al màxim. És ha dir, les vacunes d’ADN estan en el mercat fa molts anys. Són els mateixos virus no replicants, desactivats. Podria ser que es produïssin problemes, però molt rar. De fet, en qualsevol medicament pot passar i passa. Contínuament s’estan afegint al·legacions a medicaments antics per problemes que hi apareixen. L’Agencia del Medicament envia avisos. En aquest cas s’ha anat excepcionalment ràpid.
  Amb el cas de les vacunes d’ARN missatger, les proves estaven fetes en altres contextos, com ara tractament del càncer. També s’ha anat molt ràpid i segur que tindrem alguna cosa que afegir als prospectes.
  Amb tot, amb la quantitat de vacunes donades, sabem molt dels efectes a curt termini. A llarg no crec que hi hagin, però bo veurem. Per exemple, encara no sabem el grau d’immunitat adquirida, quan temps duren els anticossos.
  Em sembla que la vacuna xinesa, la de Sinopharm, és igual d’eficaç que l’AZ, però jo dubto de tots aquests valors. L temps en ho dirà. La meva preferència, però, està per les vacunes d’ARN, encara que me’n refio completament de les d’ADN.
  Sobre vacunes de pèptids de la proteïna S. No conec els resultats de cap ni n’estic massa informat. Em sembla que hi ha una xinesa i una altra russa, però no conec resultats. Crec que algunes empreses estan fent proves.
  Em sembla que les vacunes del CSIC es basen en ARN missatger. Diria que és un ARN autoreplicatiu.
  El futur immediat està en aquestes vacunes. Les d’ARN i si poden ser autoreplicatives, molt millor.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació