Enric I. Canela

Fa pocs dies vaig llegir l’article d’uns investigadors de Noruega (Fadnes LT, Økland J-M, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med 19(2): e1003889. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889) que mosta com canviar d’una dieta occidental típica a una que inclogui més llegums, cereals integrals i fruits secs, i menys carn vermella i processada, podria allargar substancialment l’esperança de vida.

Els investigadors indiquen que aquest guany estaria relacionat amb l’edat. Així, si el canvi es fa als 20 anys, l’augment d’esperança de vida seria molt més elevat que si es fa als 60 anys. També mostren que aquest increment seria més gran en homes que en dones. Les dones tenen, de mitjana, una esperança de vida més alta. En ambdós sexes el canvi de dieta la incrementaria, reduint les diferències. Tot i així, l’esperança de vida de les dones seguiria sent superior.

Per exemple, els autors del treball estimen que eliminar la carn vermella de la dieta d’una persona de 20 anys produiria un guany de 1,6 anys a una dona i 1,9 a un home. Menjar 200 g de llegums 2,2 i 2,5 anys respectivament. Si fossin 100 g, 1,1 i 1,2 anys. En el cas de les nous, 25 g augmentarien 1,7 i 2 anys, respectivament. Un canvi complet de dieta faria que una dona europea de 20 anys tingués una esperança de vida de 93,3 anys i en el cas d’un home de 89,9 anys. Les dones haurien guanyat 10,4 anys i els homes 13,7.

Per a la dieta òptima es van utilitzar les següents ingestes: 225 g cereals integrals (pes cuinat, uns 75 g abans de bullir), 400 g de verdures, 400 g de fruita, 25 g de fruits secs, 200 g de llegums, 200 g de peix, 25 g d’ous, 200 g de llet/lactis, 50 g de grans refinats, 0 g de carn vermella, 0 g de carn processada, 50 g de carn blanca, 0 g de begudes ensucrades i 25 g d’olis vegetals afegits.

En aquest enllaç us podreu entretenir, si us ve de gust, calculant els efectes del canvis de dieta en l’esperança de la vostra vida. Podreu veure l’efecte relatiu, segons aquests investigadors, de cada aliment en la vostra esperança de vida.

Evidentment, jo no sé el grau d’encert d’aquestes prediccions, que, a més, estaran fortament afectades per l’estat de salut de cadascú de nosaltres, però les conclusions generals són molt vàlides i els consells que se’n deduirien, també.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació