Notícia de Telenotícies de TVC
Durant aquest any 2006 s’han presentat i inaugurat mitja dotzena de centres de recerca biomèdica a l’àrea de Barcelona, tots vinculats a grans hospitals de referència i en alguns casos, acompanyats pel fitxatge de científics estrella. Això ha estat possible per un augment molt important de les inversions en I+D. Tots aquests centres segueixen el model americà d’unir en un mateix espai metges i investigadors per apropar els descobriments científics a l’aplicació clínica.
Amb un disseny innovador, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona s’ha convertit en l’element més visible d’un “boom” de centres d’investigació a Catalunya. Aquesta eclosió s’explica pel mandat de la Unió Europea que fixa que tots els estats membres han de destinar el 3% del PIB a la recerca abans del 2010. Les administracions s’han posat les piles. De fet, en quatre anys s’ha de doblar la inversió per poder aconseguir l’índex europeu.
L’especialista en genètica del càncer Manuel Perucho dirigirà l’últim dels cinc projectes que s’han presentat: l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer, al costat de l’Hospital Germans Trias, a Badalona, que estudiarà el càncer hereditari per avançar el diagnòstic precoç i personalitzar els tractaments.
A la Vall d’Hebron, el 2008 s’inaugurarà l’Institut d’Investigació Oncològica. Aquí s’investigaran noves teràpies amb aplicació directa als malalts de càncer. En l’àmbit de l’Hospital de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia es crea el Biopol, un parc empresarial que aglutinarà empreses de biotecnologia.
L’Hospital Clínic també tindrà nou centre d’investigació biomèdica, patrocinat per Esther Koplowitz, que se centrarà en la investigació de malalties neurodegeneratives i metabòliques. Finalment, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, al costat de l’Hospital del Mar, ja està en marxa el Centre de Medicina Regenerativa.
Aquest any 2006, la Generalitat ha invertit 50 milions d’euros, xifra que triplica la inversió dels últims tres anys, perquè aquests centres siguin una realitat, uns centres que s’han de finançar al 50% amb capital privat.
Tots aquests centres segueixen el model nord-americà d’unir en un mateix espai la investigació bàsica i l’aplicació clínica per acostar al màxim els resultats de la investigació al llit del malalt.