Ahir 23 de novembre el candidat a president de la Generalitat va fer el seu discurs d’investidura. En ell poques referències a la universitat, la recerca i la societat de la informació.
També hem conegut el programa complet que proposen els partits que li donen suport. Les mesures concretes en l’àmbit d’universitat, recerca i societat de la informació són les següents:
Política educativa, universitària i de recerca
OBJECTIUS
– Completar els plans necessaris per a un finançament satisfactori de les universitats públiques catalanes.
– Completar la plena integració en l’Espai Europeu d’Educació Superior.
– Reformar l’actual model de beques i ajuts universitaris.
– Promoure la consolidació del sistema català de recerca.
ACTUACIONS
– Arribar progressivament a la mitjana europea (UE-15) de despesa en educació.
– Fer arribar la banda ampla a les aules de tots els centres educatius públics de Catalunya.
– Negociar amb el govern central el traspàs de les beques per tal que el nombre d’alumnes becats a Catalunya sigui equivalent al percentatge d’alumnes escolaritzats.
– Impulsar l’articulació d’un Postgrau Interuniversitari d’Educació Secundària.
– Desplegar les competències que atorga el nou Estatut de Catalunya en matèria d’universitats i recerca reformant la Llei d’universitats de Catalunya i creant l’Institut Superior de Qualitat i Avaluació.
– Aprovar la Llei de la ciència i proporcionar instruments per al foment del coneixement científic, la recerca, la innovació tecnològica i la transferència de coneixement.
– Impulsar la signatura del Pacte Nacional per a la Recerca, comprometent-nos per un període de diverses legislatures a un esforç preferent en inversió en R+D per assolir la mitjana europea, amb un increment sostingut superior a l’increment mitjà dels pressupostos del govern de la Generalitat.
– Aprovar el nou Pla d’inversions universitàries (2007-2011) i el Pla d’infrastructures de recerca 2007-2012.
– Completar el procés d’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior del nostre sistema universitari i de recerca.
– Reformar l’actual model d’ajut a l’estudi mitjançant l’increment qualitatiu i equitatiu de beques i altres ajuts per a estudiants i professorat universitari.
Salut i polítiques sanitàries
OBJECTIUS
– Potenciar la recerca i la docència.
ACTUACIONS
– Continuar executant el Pla d’inversions en equipaments de salut, horitzó 2012.
– Continuar apostant per la bioregió i els centres de recerca biomèdica, i potenciar-ne la relació amb la indústria catalana i l’avaluació de resultats.
– Desenvolupar l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit de la salut completar la informatització i connectivitat de tots els centres mitjançant banda ampla; acabar d’executar el projecte de recepta electrònica i la història clínica compartida de Catalunya, i estendre la telemedicina.
Atenció ciutadana i participació
OBJECTIUS
– Continuar impulsant l’ús de les noves tecnologies.
ACTUACIONS
– Reforçar l’AOC (Administració Oberta de Catalunya) com a xarxa que ofereixi tràmits integrats als ciutadans.
– Continuar amb els processos de modernització de les eines que la Generalitat posa a l’abast dels ciutadans per als diferents processos administratius: liquidació de tributs, licitacions, i altres processos burocràtics.
– Impulsar les tecnologies de la informació i la comunicació a l’Administració com a eina fonamental per a la governança, atès que influeixen en els seus dos factors bàsics: la proximitat al ciutadà i l’eficàcia.
Organització de la Generalitat i regulació del seu personal
OBJECTIUS
– Aprofundir en nous mecanismes pressupostaris i de gestió.
– Impulsar la coordinació i col·laboració entre les administracions públiques.
ACTUACIONS
– Impulsar i millorar els processos d’informació i tramitació dins de les administracions públiques per tal de facilitar al màxim l’accés de tothom a l’Administració Pública. Per a això, cal ampliar els processos de finestreta única i les oficines de gestió unificada entre les diferents administracions i una xarxa telemàtica compartida.
Competitivitat, ocupació i treball
OBJECTIUS
– Completar la transformació del nostre model de competitivitat culminant l’aposta per la innovació dels darrers anys.
ACTUACIONS
Empresa i innovació
– Donar prioritat a la política de suport a la innovació a les empreses. Impulsar el mercat de transferència de tecnologia per garantir que l’esforç en més R+D+i equival a més creixement i ocupació i a empreses més competitives internacionalment.
– Incrementar les línies d’ajut a la R+D amb l’objectiu de superar la mitjana europea del 2% del PIB en R+D l’any 2010.
– Augmentar els recursos destinats al finançament de noves empreses de base tecnològica i energètica, amb l’objectiu de generar ocupació estable d’alta qualificació al llarg de les legislatura i posicionar Catalunya com un dels líders del sector a Europa.
– Posar en marxa instruments de cobertura d’avals i garanties per cobrir les necessitats de les PIME catalanes pel que fa a l’obtenció de crèdits públics destinats a projectes d’inversió en R+D+i.
Societat del coneixement
OBJECTIUS
– Augmentar la inversió pública en el foment de les TIC.
– Promoure instruments per al foment del coneixement científic, de la recerca i de la innovació tecnològica.
– Dotar la universitat catalana d’un marc legal ben definit en l’àmbit de la recerca que articuli l’activitat investigadora al nostre país.
ACTUACIONS
– Aprovar la Llei de la ciència. Posar especial èmfasi en la millora del sistema de transferència tecnològica, ampliant i consolidant les xarxes de centres tecnològics i de transferència de tecnologia, tant les vinculades als clústers productius articulats al territori de Catalunya com les derivades de la cooperació tecnològica universitat-empresa.
– Apostar per la consolidació, impuls i creixement dels centres tecnològics existents a Catalunya a través de fórmules de finançament públic-privat que els permetin assolir els estàndards d’equipaments i de qualitat tecnològica dels centres tecnològics europeus de referència.
– Garantir que les TIC es desenvolupin en condicions d’igualtat i que es garanteixi la prestació dels serveis d’acord amb els principis d’universalitat, continuïtat i actualització.
– Consolidar el desplegament del Pla director d’infrastructures de telecomunicacions dissenyat per l’anterior Govern com a garantia de l’accés als serveis mínims de comunicacions electròniques, tot prioritzant les accions següents:
o Assolir en una legislatura la cobertura de tots els nuclis de població de Catalunya de més de 50 habitants i de tots els polígons industrials pels serveis de telefonia fixa i mòbil, i d’accés a la banda ampla.
o Impulsar el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions, amb l’aportació de recursos públics, que facilitin la possibilitat a tots els operadors de serveis del mercat d’arribar al màxim de nuclis de població de Catalunya.
o Fomentar el servei universal de telecomunicacions. El govern de la Generalitat ha de garantir que tots els ciutadans de Catalunya (arreu del país, amb les millors condicions de qualitat i preu) puguin disposar de servei fix i mòbil de veu, l’accés a Internet i altres serveis de dades per banda ampla i els serveis de ràdio i televisió de la CCRTV i dels organismes públics de la seva demarcació en condicions de competència.
– Impulsar, d’acord amb les línies plantejades en el Pla de serveis i continguts, propostes que s’adaptin a les necessitats de la societat catalana respectant-ne la diversitat i en les millors condicions possibles de preus, serveis de valor afegit i qualitat de servei:
o Definir un model de govern electrònic eficient amb vocació de servei i d’acord amb el dret de la ciutadania d’accedir a la administració per mitjans digitals. Donar prioritat a les actuacions en els sectors de salut (recepta electrònica, història clínica…), educació, justícia i de relacions entre Administració i empresa.
o Fomentar l’ús del programari lliure com una oportunitat a Catalunya per implantar un model d’innovació obert i el gran repte per crear xarxes potents amb models organitzatius alternatius en el desenvolupament de noves solucions.
– Desenvolupar el Pla PUNTIC.CAT per a la implantació de les TIC en el teixit productiu català, fent especial atenció a les PIME. Creiem que la inversió pública en el foment de les TIC és una inversió d’alt rendiment a mitjà i llarg terminis, en primer lloc per a les persones, però també per als sectors productius.
– Generar valor afegit en el sector de les noves tecnologies articulant un sector potent de les TIC i
– creant llocs de treball altament qualificats:
o Impulsant el projecte de la Tecnoregió, amb l’objectiu de facilitar l’establiment d’un marc que permeti aliances entre centres de recerca, universitats, empreses i administracions públiques per tal d’assolir els reptes de la societat del coneixement en el sector TIC.
o Posant en marxa un pla de xoc de rellançament del sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions de Catalunya, de forma integrada amb el projecte de Tecnoregió.
– Impulsar un pacte nacional per a la recerca que permeti estabilitzar la política de recerca i incloure-hi tots els agents socials involucrats (universitats, empreses i entitats privades sense afany de lucre), amb especial atenció al paper de les petites i mitjanes empreses en el teixit socioeconòmic català. La Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) serà l’encarregada de pilotar el procés del qual es desprendrà l’elaboració o actualització del Pla de recerca i innovació (PRI) que marqui les prioritats i les estratègies de recerca del país.