Enric I. Canela
Catalunya disposa avui d’un nombre important de Parcs (veure la relació) de diferents característiques. Aquests parcs han format una associació, la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) amb uns membres de ple dret i altres associats. Els parcs, majoritàriament associats o pertanyents a universitats tenen la missió, o aquesta hauria de ser, d’acostar recerca i empresa en uns casos o fer de seu per aquelles empreses que apareixen gràcies a resultats de la recerca.
La pregunta que cal formular-se és, acomppleixen aquests parcs la seva missió o, en molts casos, són una extensió dels departaments universitaris i principalment fan recerca bàsica no connectada amb l’empresa?
La XPCAT es defineix com:
La Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) agrupa 10 grans espais de producció, transferència, difusió i ús del coneixement i actua de punt de contacte entre la comunitat investigadora i innovadora. En el seu si s’integren grups i centres de recerca universitaris, empreses i instituts de recerca, i es creen noves empreses basades en el coneixement amb l’objectiu de crear valor en les seves activitats. Per aconseguir-ho hi trobem un gran nombre de persones que desenvolupen activitats de recerca, desenvolupament i innovació en un ampli ventall de línies de treball. Es disposa de les millors infraestructures i serveis especialitzats en noves estructures i nous sistemes de gestió per respondre als reptes internacionals de la tecnologia, i per respondre també a les necessitats econòmiques i socials del país. La Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya es configura com un instrument fonamental del sistema de ciència, tecnologia i empresa, com una fórmula de col·laboració per al futur científic i tecnològic de Catalunya.
Relació de membres de la XPCAT
Socis de la XPCAT
PARC CIENTÍFIC DE BARCELONA – UNIVERSITAT DE BARCELONA
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC AGROALIMENTARI DE LLEIDA
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC DE TARRAGONA
PARC DE RECERCA BIOMÈDICA DE BARCELONA (PRBB)
PARC MEDITERRANI DE LA TECNOLOGIA
TECNOPARC – Parc Tecnològic del Camp
Membres associats de la XPCAT
B_TEC Barcelona Innovació Tecnològica
Parc Tecnològic de la Catalunya Central
Si la principal missió dels parcs científics i tecnològics de Catalunya és acostar la recerca a l’empresa, aquestes institucions no acompleixen amb a seva missió. Més aviat sembla que han servit per allunyar la recerca de l’empresa i de la gent.
Sí que hem de notar però que el nivell de la recerca a Catalunya ha incrementat durant els últims anys, ja que aquest parcs han servit per contractar investigadors “d’alt standing”. Caldria perguntar-se si la recerca que es fa en aquests centres serveix realment al país.
El que s’ha aconseguit en el millor dels casos és que les empreses, que s’ho poden permetre, inverteixen una mica més en recerca, una inversió que els serveix per desgravar fiscalment.
Però, l’acostament real entre universitat i empresa, que la recerca i la innovació siguin realment útils a les necessitats de les nostres empreses, és encara una assignatura pendent.