Skip to content

Enric I. Canela

  • Inici
  • Les meves dades personals
  • Documents d’interès
  • Home
  • 2007
  • febrer
  • 1
  • L’autonomia de les universitats, clau per millorar en recerca

L’autonomia de les universitats, clau per millorar en recerca

Posted on 1 febrer 2007 By Enric I. Canela No hi ha comentaris a L’autonomia de les universitats, clau per millorar en recerca
Recerca
Tweet

Notícia publicada per la UAB l’1 de febrer de 2007

El 31 de gener la sala d’actes del Rectorat va acollir dos actes del Fòrum de la Recerca 2006. Investigació i Societat. Al matí, va tenir lloc la taula rodona “El cost i el finançament de la recerca”; i, a la tarda, la conferència “El paper de les universitats de recerca a la societat”.
El vicerector de Projectes Estratègics Parc de Recerca, Jordi Marquet, va moderar la taula rodona “El Cost i el finançament de la recerca”, a la que van participar el dr. Xavier Testar, exdirector general de Recerca de la Generalitat; el dr. Kari Raivio, chancellor de la Universitat de Helsinki (Finlàndia); el dr. Willem Wolters, cap del Wageningen international Helpdesk a la Universitat de Wageningen (Països Baixos); i el dr. Chris Hale, assessor en política universitària d’Universities UK (Regne Unit).

Raivio va fer un repàs de la situació de la recerca a la Unió Europea comparant-la amb la dels Estats Units i el Japó i va parlar de com s’hauria de redreçar per millorar la seva competitivitat (cal més suport a la recerca acadèmica, més patents, etc.). Hale es va centrar en la situació al Regne Unit, fonamentalment en les iniciatives de l’estat per finançar la recerca. Per la seva part, Wolters va parlar dels costs de la recerca, tot criticant que es vegi la UE “com un mercat més que no pas com una font”. I Testar va parlar de la situació del finançament de la recerca a Catalunya, destacant que la recerca passa per una bona situació però que cal alhora fer créixer el sector R+D en quantitat “fent una atenció especial a la qualitat”.

En la sessió de la tarda, el dr. Raivio va reivindicar una major autonomia per a les universitats europees que vulguin destacar per la seva excel·lència en la recerca que duen a terme.

En la seva dissertació, dedicada a analitzar el paper de les universitats de recerca en la societat, Raivio va destacar la importància d’aquestes institucions com a motor per a la economia del coneixement i per a la formació d’investigadors, però va remarcar la necessitat de dotar-les d’una major autonomia en la seva gestió i funcionament. Cercar noves formes de finançament, invertir més en recerca bàsica, una major especialització i diversificació, la interdisciplinarietat i una gestió enfocada cap al lideratge van ser considerats per Kari Raivio com els principals aspectes que s’han de fomentar perquè les universitats juguin un paper clau en el desenvolupament de la societat i l’economia europea.

Llegir-ho al Web de la UAB

Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱

Navegació d'entrades

❮ Previous Post: La Societat del Coneixement
Next Post: Més de 250 experts analitzen a Barcelona els clústers urbans com a model d’innovació ❯

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Follow @enriccanela
febrer 2007
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
« gen.   març »

Categories

Arxius

Copyright © 2023 Enric I. Canela.

Theme: Oceanly by ScriptsTown