Enric I. Canela
No acabo d’entendre les conclusions de la premsa ni la valoració que fan alguns polítics sobre l’enquesta recentment publicada.
Llegeixo a la pàgina 4 de l’enquesta, a Idescat, la fitxa tècnica i veig que hi diu, entre altres coses: el treball de camp ha estat realitzat per l’Institut Opina S.A. del 17 al 28 de setembre de 2007.
Parlen de què el caos de les infraestructures no té gaire repercussions sobre les valoracions polítiques. Jo no m’atreviria a destacar això. Els esvorancs ferroviaris encara no s’havien produït.
No sé quina és la memòria ciutadana, però això no té res a veure amb el Carmel. Per arreglar això en un període raonable el tàndem José Luís Rodríguez Zapatero – Magdalena Álvarez haurien de llegir el Gènesi i veure com s’ho va fer Déu per separar la llum de les tenebres en un dia.
Benvolgut Enric. Aquesta enquesta és un autèntic frau i una nova manipulació. Tant l’enquesta en si mateixa com les conclusions. I la veritat, quasi que em sento estúpid parlant-ne.
Una primera dada per veure la “fiabilitat” de l’enquesta: diu que un 75.1% va votar les últimes autonòmiques. Això ja demostra l’enorme biaix que planteja. En la valoració política, que és l’apartat més lamentable… com que només treballen amb vot directe i d’aquí n’extreuen conclusions, no tenen en compte que segons l’enquesta les últimes les van guanyar els sociates, amb un 5% d’avantatge sobre CiU (26.1 vs 21.8). Lamentable que es pugui treballar d’aquesta manera tan barroera amb recursos públics.
Sobre les coses d’infraestructures. La mostra està dissenyada per a tenir representativitat a nivell de Catalunya, i pel que fa als enquestats de BCN, lògicament ha d’abastar totes les comarques (des del Bergadà fins a Vilanova i des de BCN fins a Manresa), i municipis grans i petits. D’aquesta manera és molt i molt difícil que les valoracions sobre la gran crisi d’infraestructures tinguin una repercussió rellevant en uns resulats a nivell de Catalunya (o és que els compatriotes de Lleida, Girona i TGN ho hauran posat com a primer problema?). No serveix per a mesurar l’impacte d’aquesta crisit.
Algunes coses amb les que em quedo:
1. l’enorme desafecció envers la política: un 49%!!! diu que l’interessa poc o gens. I un 45%!!! diu que està poc o gens satisefet amb la “nostra” (sic) democràcia.
2. Situació política: un 45% diu que dolenta o molt dolenta.
3. Els polítics: un 71.2% diuen que no tenen en compte la gent (dada esfereïdora). I un 69% que els polítics estan en política per benefici propi.
Algú s’ho hauria de fer mirar…
Si Elies. He comparat les enquestes del juliol i aquesta i encara la cosa és més grossa. Resulta que el percentatge de gent que recorda haver votat al PSC és més alt en aquesta, la qual cosa encara introdueix més biaix quan es compara l’evolució de vot. Amb una elemntal normalització els resultats, d’intenció de vot declarat serien diferents i pitjor per al PSC.
Manipulació total. El que no entenc és que la premsa no faci una mínima anàlisi.
La incompetència, no sempre és manipulacó, és enorme.
Uf! jo diria que això quasi és motiu per a una pregunta parlamentària…
Com a mínim a veure si puc fer un post amb aquestes dades. L’enquesta del juliol l’has trobat fàcilment?
Les enquestes són molt fàcils de trobar a
http://www.idescat.net/cat/idescat/estudisopinio/?r=400.
Al meu article he penjat l’últi, però l’anterior està dos o tres línies més avall.
Sembla mentida que tot us ho feu a la vostra mida. Jo també he estat repassant l’enquesta i els números quadren. A més vaig estar enquestat al juliol i vaig poder viure con la feien i es real, et van fer preguntes per veure que les respostes siguin coherents. Això també es pot veure en la mateixa enquesta i es per la fiabilitat.
Un altra cosa es que preferissiu unes altres respostes. La gent està emprenyada amb el govern, però també amb CiU per la seva manera de fer. No ens enganyem. Salut.
Mark,
Jo no dubto que les preguntes siguin coherents i que els resultats donats estiguin bé. Cap rpoblema en aquest sentit. Simplement he criticat les lectures dls polítics i els diaris.
La conclusió comparant i normalitzant les dades entre les dues enquestes és que el PSC resisteix bé, fins i tot puja lleugerament com el PP, ERC és la força que més puja, ICV la que menys; CiU baixa una mica. Altres partits pujaria més. La segona és que això està fet abans de la catàstrofe. Aquest és el punt més significatiu. Els pitjors moments del TGV, rodalies havien estat en l’època de la primera de les dues enquestes. La catàstrofe després de la segona.
El CEO no fa cuina per tant res a dir respecte a això. El que si caldria fer, després i per part de qui sigui, no ho sé, és la comparació ben feta.
Fixa’t que la meva crítica, primer paràgraf de l’article, no està enfocada contra l’enquesta sinó contra les interpretacions poc serioses.
Intento ser coherent.
I estic d’acord amb que la gent està emprenyada amb tots els polítics, sense excepció, però crec que amb qui més ho estan és amb el govern de Madrid.
Be. Mercès per l’aclariment. Per cert, avui ha sortit la de La Vanguardia. Uf uf quin remenament diuen que hi haurà.
Si Mark, ja he llegit el que hi diu. Ara toca. No sé com evolucionarà, però no em sorprenen gaire els resultats. El que si que veig clar és que si segueix així l’abstenció arribarà a més del 50%.