El dia 21 apareixia a El Punt un article que deia que la URV és de les universitats de més productivitat científica. Especialment en Química, Enginyeria Química i Medicina Clínica. La URV, segons l’estudi que ells mateixos han elaborat amb dades de l’ISI té només per davant, en productivitat, a la UAM i la UAB. Són dades del 2007.
Expansión publicava el dia 22 un article sobre noves professions. Se centrava en l’àmbit cultural i en les noves demandes que genera. L’article, francament interessant, posava de manifest la importància en el Valor Afegir Brut (VAB) d’aquesta indústria. A Catalunya, no ho diu l’article, però fa anys que és així, aquesta indústria, en sentit ampli, té una gran importància. Fa anys que vaig analitzar la situació amb alguns especialistes de la UB i la gestió de les activitats culturals és, era, un àmbit de gran creixement i al que no se li presta prou atenció..
La Gaceta de los Negocios el dia 22 parlava de les bases que fixava el Govern espanyol per als nous plans d’estudi de Medicina. Ja ho comentava fa dies en aquest bloc.
La Vanguardia deia el 21 que les autonomies cofinançaran part de les beques. Ja ho comentava en aquest bloc. Un pas, molt pobre, en el reconeixement de les competències que té la Generalitat sobre les beques. Més heterogeneïtat no es pot demanar en un país supeditat a la visió homogènia carpetobetònica. Tal com ja avia comentat en aquest bloc ABC del 24 publicava la reclamació d’Ernest Maragallñ sobre la seva reclamació de què el govern espanyol compleixi els seus acords sobre beques.
El dia 23 La Vanguardia publicava una breu nota sobre Oryzon Genomics, empresa nascuda de la recerca del PCB de la UB. Preveu facturar 5 milions d’euros. Ja havia dedicat una nota en aquest bloc.
Última Hora de Palma de Mallorca publicava el dia 23 un article que titulava Un país d’ignorants. Un duríssim article sobre la posició de la universitat espanyola. Deia que governa l’esquerra i la universitat endarrere. Aquest punt no el comparteixo. Que amb excepció de Madrid la intel·ligència es concentra en la perifèria peninsular. I que les universitats dels territoris de parla catalana estan per davant. Diu que és el mateix que governi el PP o el PSOE. Bé, és cert, per a Catalunya la desgràcia és similar. Uns més “simpàtics”, però te la foten igual. O no?
El País del 23 publicava una entrevista amb el conseller andalús d’Innovació, Ciència i Empresa i deia que Internet serà un dret universal a Andalusia. Ells tindran aquest dret i nosaltres el dret al paisatge, està bé, no? Aquí som més creatius, coses d’ICV.
El País, també del 23, abordava el tema del finançament universitari a Andalusia. M’interessa especialment el tema. El sistema andalús incorporarà en el finançament els resultats. El 2011 les universitats rebran el triple de diners que el 2001. Signaran contractes programa. Més relació universitat – empresa, més empreses spin offs. M’agradaria llegir la lletra petita i saber una mica més, però el mètode em sembla encertat. Al mateix diari, Luis Ángel Hierro, diputat sevillà, lloa el model andalús. Amb ell vam compartir algunes sessions de la Comissió de Finançament del Consell de Coordinació Universitària. Cal dir que teníem visions diferents.
El País també parlava el dia 23 del nou programa de beques Talentia. 1.000 joves andalusos fent postgrau a l’estranger.
El dia 23 El País seguia amb Andalusia. Un conjunt d’articles sobre la innovació i els projectes que tenen en marxa. 1) La Corporació tecnològica Andalusa inverteix 42 milions en 143 projectes, posant en contacte universitat i empresa. 2) Andalusia convertida en un pol de desembarcament d’inversions, especialment d’energies renovable si TIC. Encara en tindran més. Andalusia està hiperconnectada. Ara ja el TGV connecta un munt de llocs.