Skip to content

Enric I. Canela

  • Inici
  • Les meves dades personals
  • Documents d’interès
  • Home
  • 2008
  • febrer
  • 13
  • Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 13 de febrer

Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 13 de febrer

Posted on 13 febrer 2008 By Enric I. Canela No hi ha comentaris a Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 13 de febrer
Articles Enric I. Canela, Economia, Educació, Innovació, Recerca, Universitat
Tweet

Diari de Girona i l’AVUI publiquen que els degans de les facultats d’educació lamenten en un comunicat conjunt l’ajornament del màster de professorat fins al curs 2009-2010, i alerten que si el proper curs es continua amb el certificat d’aptitud pedagògica (CAP), “hi haurà més de 4.000 persones que s’hauran format com a professors de secundària amb un curs de 120 hores”. Demanen als departaments d’Universitats i Educació que es coordinin de cara a la implantació del nou màster el 2009-10, prioritzant el seu finançament, la preparació de la prova d’accés, l’acord sobre el mapa d’especialitats i la consideració del màster com un mèrit per a l’accés a la funció docent. També demanen a les universitats que no ofereixin el CAP el curs que ve.

Declaracions del rector de la Universitat del País Basc a El Economista. Reflexions interessant. Fa molts anys que conec al rector Iglesias i a banda de ser un nacionalista convençut, és una persona que coneix la universitat i que té les idees clares i, al meu parer, encertades. Parla d’incentius i de projectes.

El show de l’oferta de places de Medicina ara a Madrid. El País publica que els degans de les facultats de Medicina de Madrid diuen que és una barbaritat crear quatre noves facultats.

El Mundo publica una breu reflexió, amb dades, sobre l’educació a l’Estat. Diu: menys estudiants per a la nova universitat. Comenta l’evolució del clima universitari, des de les queixes a la reforma de la LOU impulsada pel PP a la reforma de les titulacions actual. Acceptades, diu, per la majoria. Des del 97 les universitats han perdut uns 200.000 estudiants. Ara toca l’FP.

El Mundo fa la crítica a la carrera docent universitària. Fer carrera, mèrit o amiguisme? Francament, no sé si aquesta universitat és la mateixa que conec. No nego que hi hagi amiguisme, però… La que ha escrit això no sap ni el nom de les categories de professorat.

El Mundo també s’interessa per la necessitat de l’anglès per graduar-se a Catalunya.

El Mundo parla dels Erasmus. Diu que venen a beure i a fer festa més que a estudiar. Aprovats regalats, absentisme, etc. No és l’Estat espanyol líder en recepció d’estudiants? Algú es creu que venen per la qualitat? No dic que la universitat sigui dolenta, però no és líder d’Europa. Clima i festa fan molt.

La Gaceta de los Negocios diu que els economistes troben manca de sintonia entre la carrera i el mercat. Diuen que cal millorar els coneixements empresarials des de la secundària. Clarament en desacord. La secundària ha de servir per donar un profund coneixement de les assignatures propedèutiques de moltes carreres. Una gran part dels que estudien ciències econòmiques, jurídiques i socials tenen un dèficit enorme en coses com l’estadística o la llengua. Potser caldria primer garantir això. Aquesta mania de la superespecialització no m’agrada. Forma persones amb  una visió massa estreta de les coses. També podeu llegir un article sobre aquet tema a noticias.com.

La Gaceta de los Negocios lamenta que malgrat haver més diners en el sistema les patents i l’R+D no acaben d’enlairar-se. Menys publicacions i menys patents per 1.000 habitants que els països líders. La cosa no està bé, però no ho veig tan malament com aquest diari. Cal adonar-se que vàrem passar vuit anys amb el PP que va posar molt pocs diners per a la recerca. No és que jo sigui socialista, com suposo que sabeu, però si més no, de les poques coses que ha fet una mica bé el president del govern espanyol és apostar per la recerca. Encara li manca aprendre, però… Després de dir això, dic que moltes de les coses que publica el diari són correctes, però haurien de ser més prudents. Al meu parer la peça clau que el govern espanyol encara no ha tocat, o no ha tocat bé, és la carrera de l’investigador. Els recursos humans són essencials.

Expansión parla avui del negoci biotecnològic. Les aliances de les companyies biotecnològiques amb altres firmes comercials ha crescut molt. Ho afirma ASEBIO. Alguns companys meus haurien d’aprofundir en aquest tema. Ara que es parla de la reforma dels graus etc. encara discuteixen si la Bioquímica i la Biotecnologia és el mateix, si la Biomedicina s’encavalca amb la Biotecnologia, etc. La Biotecnologia ha de substituir / complementar l’enginyeria química en moltes empreses que avui es basen només en la química i aviat ho faran en la biologia. Molt camp per córrer, però calen professionals en un país que ha de fer una aposta forta per la biotecnologia. Ja han començat a fer-se coses transversals, Biocat és un exemple.

Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱

Navegació d'entrades

❮ Previous Post: El salari dels universitaris
Next Post: Els problemes econòmics de les universitats valencianes ❯

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Follow @enriccanela
febrer 2008
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
« gen.   març »

Categories

Arxius

Copyright © 2023 Enric I. Canela.

Theme: Oceanly by ScriptsTown