Skip to content

Enric I. Canela

  • Inici
  • Les meves dades personals
  • Documents d’interès
  • Home
  • 2008
  • abril
  • 8
  • Institut de Recerca en Energia de Catalunya

Institut de Recerca en Energia de Catalunya

Posted on 8 abril 2008 By Enric I. Canela 6 comentaris a Institut de Recerca en Energia de Catalunya
Articles Enric I. Canela, Recerca
Tweet

Enric I. Canela

Podeu llegir de forma completa als Acords de Govern de la Generalitat que s’ha iniciat la creació de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC):

  • L’IREC es dedicarà a l’R+D+I en el camp de l’energia i té com a objectiu principal la transició cap a un model energètic més sostenible
  • Tindrà una seu a Barcelona dedicada a l’estalvi i l’eficiència energètiques, i una altra a Tarragona especialitzada en energies renovables
  • El Patronat de l’Institut està format per l’administració pública, les universitats i l’empresa privada

El Govern ha donat el seu vistiplau a la constitució i als estatuts de la Fundació que dirigirà el futur Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC). Aquest nou Institut tindrà com a objectiu principal la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de l’energia amb la finalitat de transformar l’actual model energètic per fer-lo més sostenible.

L’IREC es centrarà en l’estudi de les tecnologies d’estalvi i eficiència energètica, en les que produeixin i facin ús d’energia neta i en les energies renovables. Així mateix, la tasca de l’IREC s’orientarà tant al camp de la recerca com al mercat, de manera que serveixi de referent teòric i de generador de valor per a les empreses del sector energètic.

L’Institut tindrà per objecte la recerca i el desenvolupament tecnològic en l’àmbit de l’energia i de la seva producció, transformació, transport, distribució i ús, amb especial atenció a les tecnologies que permetin la transició de l’actual model energètic cap a un de nou més sostenible. El centre farà especial èmfasi en les tecnologies d’estalvi i eficiència energètica, les tecnologies de producció i d’utilització neta de l’energia i les energies renovables. Per aconseguir-ho, la Fundació treballarà en la promoció de la recerca i la potenciació de la transferència de coneixements i tecnologia, la innovació i la prestació de serveis científics i tecnològics a institucions i empreses públiques o privades.

Un altre dels seus objectius principals serà la cooperació científica amb equips multidisciplinars nacionals i internacionals, i l’establiment de col·laboracions amb els sectors industrials i les entitats de capital risc, així com la promoció d’empreses spin-off i la participació en incubadores d’empreses.

La creació de l’IREC s’emmarca en el Pla de l’Energia de Catalunya 2006¬2015, que fixa la recerca i la investigació com un dels cinc eixos fonamentals per avançar en el canvi de model energètic de Catalunya.

L’IREC suposarà una inversió total de 28 milions d’euros i es finançarà mitjançant les aportacions del membres del seu patronat i la venda dels seus serveis a empreses del sector. La Generalitat hi participarà amb una dotació de 4,2 milions d’euros per al període 2008-2014.

L’IREC tindrà un centre a Barcelona i un altre a Tarragona. El centre de Barcelona treballarà principalment en el camp de l’estalvi i l’eficiència energètiques i el de Tarragona centrarà l’activitat en la investigació en matèria de biocombustibles i energia eòlica marina, entre altres. Així mateix, l’Institut també comptarà amb un Laboratori d’Electrònica de Potència, una àrea destinada a la investigació en recerca, disseny i caracterització de materials per a utilitzacions energètiques, i una àrea dedicada a la investigació sociotècnica en l’àmbit de l’energia.

La Fundació de l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya es constituirà al llarg d’aquest any i, quan estigui a ple rendiment, l’ens ocuparà més de 150 treballadors, la majoria dels quals seran tècnics especialitzats en camps com les energies renovables –eòlica, marina i de bicombustibles- i en equipaments –xarxes elèctriques i generació distribuïda.

D’acord amb els estatuts aprovats avui, la Fundació serà encapçalada per un Patronat, que serà el seu òrgan superior de Govern, del qual formaran part:

  • La Generalitat de Catalunya a través dels departaments d’Economia i Finances, com a conselleria competent en matèria d’energia, i d’Innovació, Universitats i Empresa, com a màxim responsable de les polítiques de recerca i innovació del Govern. Cada conselleria tindrà tres representants en el Patronat.
  • El Govern central, mitjançant el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) del Ministeri d’Educació i Ciència, i del Instituto para la Diversificación y el Ahorro Energético (IDAE), adscrit al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Cada ministeri tindrà tres representants en el Patronat.
  • La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb un representant cadascuna.
  • Endesa, Gas Natural i Societat General d’Aigües de Barcelona. Cada empresa tindrà un representant en el Patronat.
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱

Navegació d'entrades

❮ Previous Post: La productivitat, cada vegada pitjor.
Next Post: Agència Catalana de l’Aigua: Un Govern o uns afeccionats ❯

6 thoughts on “Institut de Recerca en Energia de Catalunya”

  1. Vistòria ha dit:
    9 abril 2008 a les 8:48

    Ja era hora,

    Des de 1999 existeix a Madrid l’ISE (instituto superior de la energia – de Repsol YPF: http://www.isenergia.org).
    A casa nostra, tot i tenir l’ICAEN, GasNatural, Ascó, Vandellós, Cofrents, la UPC (institut de tècniques energètiques), la UPV, Ecotècnia, etc. d’una banda i UN PROBLEMA energètic de fa anys. Els veïns ens porten una avantatge important!

    VG

  2. enriccanela ha dit:
    9 abril 2008 a les 9:15

    Victòria,
    sempre a la cua. I sort de l’ITER.
    Què hi farem! A aquest país li costa tot massa.

  3. Joan Carles ha dit:
    28 maig 2008 a les 12:06

    Victòria perdona maca però la UPV i Cofrents, no són d’aquest país, són del País Valencià.

  4. enriccanela ha dit:
    28 maig 2008 a les 3:15

    Certament, la UPV és una gran universitat la Politècnica de València, tret que no siguin unes sigles repetides.

  5. Anna ha dit:
    3 desembre 2008 a les 3:34

    Hola, algun sap si hi ha alguna adreca electrocnica o pagina web per conseguir mes informacio del IREC?
    Moltes gracies

  6. enriccanela ha dit:
    3 desembre 2008 a les 5:47

    Anna,
    Encara no el tenen al catàleg, però et pots adreçar a Quim Bosch, el del Bloc Eureka. Ell té accés a aquesta informació si és que existeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Follow @enriccanela
abril 2008
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« març   maig »

Categories

Arxius

Copyright © 2023 Enric I. Canela.

Theme: Oceanly by ScriptsTown