Enric I. Canela
Podeu llegir a la nota de premsa del Ministeri de Ciència i Innovació que dimarts van prendre possessió els nous alts càrrecs del Ministeri de Ciència i Innovació: Montserrat Torné, Felipe Pétriz, Otilia Mó i Juan José Moreno com a directors generals de Cooperació Internacional; Universitats; Programes i Transferència de Coneixement i Planificació Coordinació, respectivament, així como el secretari general tècnic del ministeri, José Carlos Rubio, i el president de l’Agència Estatal del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Rafael Rodrigo. A la nota de premsa podeu llegir els respectius currículums.
Va presidir l’acte, com és natural, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia. L’acompanyaven els secretaris d’Estat d’Universitats i Recerca, la subsecretària del Ministeri y el secretari general de Política Científica i Tecnològica,
Durant l’acte la ministra va recordar que per primera vegada a la història a Espanya hi ha un Ministeri de Ciència i Innovació que uneix la política universitària, la recerca científica i el desenvolupament empresarial., i va destacar que el coneixement no entén de fronteres i la complexitat, la cooperació entre agents i el desenvolupament de noves funcions són les claus de l’èxit per a la seva generació.
També va destacar que les Universitats necessiten desenvolupar un esperit emprenedor per transferir coneixement i a través del mateix les empreses han de trobar noves fonts de competitivitat. La ciència, la tecnologia i la innovació són activitats crucials per entendre el món, augmentar les capacitats, reinventar les societats complexes i crear benestar i riquesa.. Al seu judici, en pocs moments de la història recent hi ha hagut una necessitat tan vital d’aprofundir en la generació del coneixement com eina per afrontar els reptes econòmics, socials i ambientals. Va afegir que la política és l’art de fer possible l’impossible i la ciència és llavors l’art de fer visible l’invisible i la innovació, el de convertir les idees en solucions
Sense voler he trobat un seguit d’articles relacionats amb les conseqüències de la pujada de preu dels estudis superiors arreu d’Europa: França, RU, entre d’altres.
“Son cada vez más las jóvenes europeas que admiten que se prostituyen para poder estudiar, ya que ir a la universidad les resulta carísimo. Según un estudio de la universidad londinense de Kingston, el número de alumnas que se dedican a ese tipo de prácticas aumentó el 50% en los seis últimos años.”
La notícia:
http://www.clarin.com/diario/2008/02/24/sociedad/s-04502.htm
Més:
http://firgoa.usc.es/drupal/node/38973
Aquest és un tema vell i independent del preu d ela matrícula. El problema no és la matrícula és viure amb uns pocs diners a la butxaca. Fa uns mesos Cafebabel va publicar un article.
http://www.cafebabel.com/cat/article/22822/practico-el-sexe-per-pagar-me-els-estudis.html
De fet l’article que ara publica Clarin ve a ser una còpia d’aquell. L’estudi de Kingston ja és vell. El periodisme fa pena.
Ara començaran a parlar d’això perquè convé per anar contra el procés de Bolonya. Els preus de les matrícules són cars al Regne Unit però no a França. Al Regne Unit pràcticament tothom pot tenir ajust. No deixaré d’insistir que el que cal és que les beques siguin d’import suficient i que abastin a més gent.