Enric I. Canela
Veig als mitjans de comunicació que la brillant política audiovisual del Govern està portant els nostres mitjans nacionals a la ruïna. TV3 ha arribat al seu record, la quarta del rànquing. Primera Tele-5, després Antena 3, segueix TV1 i després la nostra. Si el Govern fa un petit esforç pot, en un parell de mesos, baixar una mica més.
Amb tot això pot esperar. Ara la feina a la que estan dedicant esforços és a carregar-se la radio nacional. Delicades operacions, com la d’Antoni Bassas són clau. Ja conec unes quantes persones que s’han passat al programa de Basté. A RAC1 es freguen les mans.
Encara empipa més veure que la preferida dels catans és la televisió més hortera de les que hi ha al dial, la del Manifiesto. Per cert TV3 passa anuncis completament en espanyol, com el de Kalia “no sé què”. A casa no comprarem això.
Jo ni veig tele5 ni la tinc sintonitzada. Suposo que hi ha molta gent que viu ací que la veu amb delit, però molts d’ells són tan catalans com si jo vaig a Madrid i em consideren castellà, o a Nova York i em consideren americà.
De residència i prou.
Perquè quedi clar si més no.
Josep M,
Clar. Hi ha molts que són catalans de residència, però tants?
Potser el problema també és que fa sèries, em diuen, que agraden, mentre que TV3 cada dia va pitjor. Consti que jo poca tele veig a banda dels TN i 3/24.
Dissabte al migdia: Tot el maleït telenoticies dedicat a un tal Dejuana Chaos, que es veu que ha sortit de la presó….
Cada dia estic més convençuda que els sou fabulosos assignats la Cullell i tots els de la CAMAMA, més els blindatges de tota mena, més el fet de mantenir en el càrrec a CR l’inútil del Sarsanedes que fa temps que s’arrossega d’encàrrec oficial en encàrrec oficial, tot plegat només és una estratègia amb un objectiu final: el desmantellemant i l’extinció de tot l’aparell comunicatiu català que, oh casualitat!, va crear Convergència, i va ser capaç d’atreure’s la complicitat de l’audiència i crear productes imaginatius i nous. Però és que els socialistes no toleren el talent. És més, no creuen que existeixi.
Trobo que des de que manen tots aquests que només parlen de gestió i d’excel·lència, les coses van cada cop pitjor…
Josep,
Vaig patir el TN. Es veu que només tenim notícies espanyoles que ens afecten poc. Qualsevol manifestació de l’AVT a Madrid, tot allò que afecta a les relacions de l’estat amb Euskadi mereix força temps. El TN és espanyol en català.
Agnès,
No sé si hi ha cap consigna en desmantellar TVC, però com si n’hi hagués. Sembla que vulguin tornar a la TVE amb desconnexions regionals. Una pena, però de difícil recuperació en un moment que la majoria de mitjans audiovisuals estan en mans espanyoles. Calen molts diners.
David,
La bona gestió és l’excusa per carregar-s’ho tot. Cada dia les nostres coses les administren pitjor. Jo soc dels que crec que la renovació és bona i que 23 anys al poder acaba deixant un llot que cal eliminar, per a això cal una riuada. Però ha estat una riuada d’aigües brutes.
Benvolgut Enric
El debat sobre els mitjans públics audiovisuals és molt complex i segurament aquest no és el millor moment per parlar-ne amb la profunditat que es mereix el tema. Centrem-nos doncs amb el que comentes.
Per mi el tema està en audiència versus qualitat. Sóc dels que opina que els mitjans públics, siguin d’on siguin, no han de buscar ser els primers en els rànquings d’audiència sinó oferir un producte de servei públic pels ciutadans, de qualitat i que es diferencii de la resta d’ofertes audiovisuals. En aquest sentit crec que TV3 sempre s’ha caracteritzat per fer un esforç seriós per tal d’oferir quelcom diferent a la resta de televisions privades. Alguns vegades ho haurà fet millor que d’altres, segurament, però aquest és un dels principals objectius de la casa.
L’altra pilar bàsic i essencial de TV3 és l’enfortiment dels valors nacionals de Catalunya: llengua, cultura…
Bé podríem parlar hores i hores del tema, no vull entrar en l’etern debat sobre la politització dels mitjans perquè no acabaríem mai.
Sobre el tema de l’audiència als mitjans públics, en Joan Carreras, exdirector del canal 33 i actual directiu de la CCMA opina això al respecte al seu bloc:
“En primer lloc, i la majoria dels directors de TVC que he pogut escoltar ja ho han dit, la missió de la televisió pública catalana no se sosté només a la cerca i captura de l’audiència. Els mitjans públics tenen una missió per desenvolupar. En el cas de la CCMA, la llengua és encara un factor primordial d’aquesta missió (i ho ha de ser, perquè l’oferta creix molt més en l’emissió de continguts en castellà).
Els mitjans públics han de ser ben valorats, fiables… rellevants. I això no sempre es mesura amb índexs de consum com els que aporta Sofres. Una cadena rellevant és aquella que segueixes quan creus que vols estar més ben informat o amb continguts de qualitat, per exemple. Ja vaig comentar en aquest bloc que l’objectiu de la BBC no consisteix ras i curt a tenir audiència.
TVC ha destacat sempre per altres característiques, com la innovació, la singularitat, la qualitat. Reforçar les debilitats que hi pugui haver en aquest terreny sembla molt més estratègic que abocar-se al tacticisme dels decimals de share en el prime time, allà on ara i adés volen dur la televisió pública moltes veus exteriors. Com si un dia poguessin dir: us vam demanar audiència, ara us diem que tanqueu. Si fos així, a més de ser una trampa aniria carregat de mala intenció.”
http://janquim.blogspot.com/2008/07/recuperar-laudincia-moltes-ms-coses.html
I estic completament d’acord amb ell.
salut!
Elliot,
Com dius el tema és complex. Si resulta que la pèrdua d’audiència anès acompanyada d’una puja de qualitat, potser et donaria la raó.
estic d’acord en el plantejament, però tenim pèrdua d’audiència i uns, per exemple, TN que estan més dedicats a discutir les pigues de Fernando Alonso que a not´cies culturals.
És el camí desplaçar el TN per la Fórmula 1? Hem sembla que no.
Si l’objectiu és el foment de la llengua, la fielització, cal fer programes atractius.Un equilñibri difícil. Ara la qualitat i l’audiència baixen.
De Catalunya Ràdio què?
Hola Enric, de Catalunya Ràdio certament no puc opinar perquè és una emissora que mai he escoltat (sóc més de ràdiofòrmules).
De TV3 cert és per exemple que jo preferiria que no es gastés tans diners com per exemple en comprar els drets de la Fòrmula I o en els partits de futbol de la Lliga espanyola o la Champions. Però aquest és un altre tema.
De vegades la gent quan parla de la pèrdua d’audiència de TV3 no es para a pensar que en 10 anys el perfil de la població a Catalunya a canviat molt. Per exemple els immigrants sud-americans, que ni han molt, doncs prefereixen mirar les telenoveles de la tarda de TVE1 o els cotilleos de Telecinco que no El Club de l’Albert Om. Lluitar contra això és molt difícil. A més, Enric, en el moment en que es trobem, en l’era digital i de la diversificació de canals i oferta (TDT per exemple) l’audiència tendeix a diversificar-se. La vella idea de TV3 com a canal principal i el 33 com a secundari ja no és vàlida.
Què la qualitat de TV3 ha baixat? En la meva humil opinió crec que si, però les meves “necessitats” televisives actualment les cobreixen altres canals de TVC com són el K3 (franja juvenil) i el 3/24. De l’oferta de TV3 sóc molt selectiu i la milloria de programes els busco a TV3.CAT, al servei 3alacarta.
La forma de mirar la televisió ha canviat. L’audiència també. L’especialització de l’oferta és ja una realitat. Hem d’analitzar el present i el futur de TV3 amb uns altres ulls.
Elliot,
En això tens raó. ha canviat molt, però si TVC anès més per la qualitat… Les sèries proòpies funcionen i donen feina als actors…
No sé, m’interessa que promogui el català.
i mentrstant, ERc callada com una morta….! Realment, tot fa pensar i creure que Carod és el submarí del psoE.
manel,
Certyamnet en el cas dels audiovisuals ERTC s’havia d’haver posat seriosa. No deixa de ser un àmbit en el que en el Govern ERC té les competències. S’han deixat embolicar i han cedit.