Enric I. Canela
Miguel Buen diputat socialista i membre de la comissió de Ciència i Innovació es entrevistat per Diario Vasco. L’entrevista és àmplia. Recullo els aspectes relacionats amb la transferència d’R+D+i.
Sobretot sobre si la transferència de recerca i innovació és exclusiva o concurrent.
-Sempre reconeixíem que, segons l’article 10 de l’Estatut de Gernika, l’R+D+i era competència exclusiva del País Basc, que reconeix també la necessària coordinació que ha d’exercir el Govern central. I després d’una resolució ferma del Tribunal Constitucional, també l’Estat pot exercir aquesta competència en tot el territori. Per això, parlem de competència concurrent. Simplement hem dit que seria bo arribar a acords i sumar esforços, perquè la dimensió en aquesta matèria és ja europea. Es competeix amb EUA, Xina, Rússia o l’Índia.
-Però des del PNB insisteixen en remarcar que és una transferència exclusiva. Quin és el dubte?
-Ningú no ho discuteix. Ho diu l’article 10 de l’Estatut. El Govern basc té dret a crear els seus propis programes en R+D+i. Si fins ho fan les diputacions! No veig el problema. Per exemple, com abordarem a Europa el treball per aconseguir que el centre de acceleració de neutrons vingui a Euskadi? Mitjançant el consorci entre els dos governs i acudint al 50% en allò econòmic i en la gestió. Això és concurrència o no? Si la concurrència significa sumar, benvinguda sigui. Si se’ls pregunta, els agents socials que es mouen en aquesta matèria ens diuen que els sembla bé.
– ¿S’ha desautoritzat a la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, que en el seu dia va plantejar la inconveniència de traspassar a Euskadi aquesta matèria?
-Per a res. Va dir que no era bo dividir, però que calia sumar. Jo estava present i una altra cosa és com es va interpretar. És una científica brillant i està demostrant que serà una magnífica ministra. Per part d’alguns ha hagut fixació amb ella.
Si bé, Catalunya també té aquestes competències, però la cosa està en els diners. Els bascos ja els han agafat.