Enric I. Canela
Ahir es va celebrar a la unes jornades sobre multilingüisme enmig de la polèmica del català.
El rector de la universitat, Josep Joan Moreso, va dir que els professors nous estrangers que s’incorporin a partir del curs 2009-2010 a la UPF hauran de fer un curs intensiu obligatori de llengua catalana abans de començar a impartir classes i fer pràctiques als alumnes, segons va explicar ahir en el marc d’unes jornades sobre multilingüisme. La UP vol assegurar una formació inicial dels professors per garantir el dret dels estudiants a usar el català.
Sembla que aquest curs els estudiants no han pogut conèixer prèviament la llengua de cada assignatura per problemes tècnics per facilitar aquesta informació a causa d’un canvi en l’aplicació informàtica de tota la universitat.
La UPF es proposa advertir els estudiants de l’idioma en què s’impartiran les assignatures abans que es matriculin. La finalitat d’aquest projecte és protegir l’ús del català a les aules, sobretot en aquelles en què hi ha alumnes estrangers.
Les dues mesures anunciades són positives i s’inscriuen en el marc mínim de la defensa de l’ús del català.
O potser no són tan positives com sembla, ja que poden dur a casos absurds com obligar a un docent catalanoparlant a donar la classe en castellà perquè “ho diu la màquina”…
David,
Si fan com a la UB, el professor tria i aleshores hi figura com a llengua del curs.
Suposos que serà això.
Aquesta és la teoria. La pràctica, i em consta algun cas, és que el professor es troba en què “se li ha assignat” un idioma determinat i que no pot canviar-lo.
David,
Això és molt bèstia. El professor té el dret de fer la classe en la llengua que vulgui. És llei.