Enric I. Canela
Ahir escrivia CiU aposta per l’R+D+i en relació a les esmenes pactades entre CiU i el PSOE relatives a Ciència i Innovació. Les esmenes són les següents:
- 5 milions d’euros per a la constitució d’un Fons de Recerca de la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE). Amb això es persegueix garantir i reforçar l’activitat de recerca que s’està duent a terme des de les entitats acadèmiques que conformen la Barcelona GSE i, al mateix temps, reforçar la nova institució.
- 5 milions d’euros a la Generalitat de Catalunya, per a la construcció d’una instal·lació de túnels de vent per vehicle complet
- 3 milions d’euros al Parc Científic de Barcelona (Universitat de Barcelona).
- 3 milions d’euros Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Universitat de Barcelona)
- 2 milions d’euros al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (Universitat Pompeu Fabra)
- 2 milions d’euros a la Fundació ESADE per a la constitució d’un centre d’excel·lència.
- 1.750.000 euros a la Fundació privada ASCAMM, com aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 1 milió d’euros a la Fundació privada CETEMMSA, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 1 milió d’euros al Laboratori d’Assaigs i Investigacions Tèxtils – LEITAT, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 1 milió d’euros al Centre d’Innovació BARCELONA MEDIA, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 1 milió d’euros per a la CMT – Centre Tecnològic, Fundació Privada, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 1 milió d’euros a l’Institut de Ciències Fotòniques.
- 500.000 euros al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
- 500.000 euros a la Universitat de Lleida per al programa de recerca sobre sanitat animal i vegetal d’aquesta Universitat.
- 300.000 euros a l’Associació de Recerca de les Indústries de l’Adob i annexes – AIICA, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 300.000 euros al Centre Tecnològic per a la indústria aeronàutica de l’espai – CTAE, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 250.000 euros al Centre Tecnològic de la Construcció iMàtica, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 200.000 euros per al CENTA, com a aportació de l’Estat al seu capital fundacional.
- 100.000 euros a la Fundació Aula d’Alts Estudis d’electes per a la creació de la Càtedra d’estudis Jurídics Locals, que tindran com a missió fonamental el foment de les activitats jurídiques de caràcter local de formació, recerca i transferència de coneixements.
Com deia ahir, bona feina!
A més hi ha altres esmenes del PSOE que afavoreixen l’R+D+i català. Crec que el resultat el podrem considerar positiu.
Una bona noticia, que en els temps que corren és positiu, ara només falta que s’aprofitin bé aquestes inversions, per innovar, i desitjant que les empreses privades prenguin exemple i inverteixin més en R+D+I (una inversió amb visió de futur) i que abandonin la tendència deslocalitzadora dels últims anys que l´’única cosa que se’n obté és un afeblient del teixit empresarial Català.
Moises,
Molta d’aquesta inversió és per centres tecnològics i espero que se n’aprofitin. Són diners, no molts però són una llavor molt important.
Bona notícia, CiU és la única que fa alguna coseta. Però no perdem de vista que, per ells, això és simplement i purament almoina, escorrialles de l’espoli per comprar-nos. Què trist.
Joaquim,
Si, és cert, una almoïna. El PSOE ha fet també esmenes en aquesta línia, però no tinc el detall.
després suposo que comptaran en la famosa disposició addicional 3a de l’Estatut.
Bon oportunisme de CiU, sobretot per comunicar-ho com a propi, quan les esmenes s’aprovaren amb ERC que també portava la llista. És el que diem, comunicar ho és tot
Ramon,
Tens raó, però l’única dada que he trobat a la xarxa prové de CiU. He intentat que em passessin les del PSOE, que finalment és el que les ha pactat totes, però no tinc res de res.
Ja saps que malgrat la meva adscripciópublico sense mirar origen.
Cal comunicar. Avui CiU està comunicant millor, si vols portant l’aigua al seu molí, que els altres partits.
No tenia ni idea de què ERC també les portés.
Si algú m’envia dades o les publica…
No crec que sigui bo polititzar la R+D+I, encara que sembli tasca dicfícil ja que avui dia tot està polititzat, la R+D+I és una àrea en la que s’ha d’invertir recursos sigui quin sigui el color polític, i tant li fa a quí se li atribueixi, la qüestió es fer coses per sortir del forat en que està el país. Està bé invertir en centres públics de recerca, però crec que encara hi ha mota separació entre aquests i la indústria privada, que és la que realment ha de fer moure l’economia amb la posta al mercat de nous productes i serveis amb major valor afegit al servei de la societat i alhora obtenint beneficis i millorant competitivitat respecte les potècies mundials, les quals tenen una cultura innovadora més arrelada i inverteixen moltissims més diners i els aprofiten bé.
Moisès,
No la polititzo, però en última instància la meva font única fou aquesta.
Jo crec que cal fer una gran inversió en R+D. Als països on es fa així la privada augmenta molt.
Altra tema són els incentius a les empreses. Els ajuts directes a les empreses no sempre són rendibles.
Per altra banda, cal veure el que està fent ara NEOTEC per potenciar les start up.
Enric,
no ho deia per tu, ho dic en general, es politiza massa tot.
Tens raó el ajuts directes potser no son rentables a vegades, potser el problema és més de fons, de falta de cultura de la innovació, crec que hi ha molta feina per fer en aquest setntit encara, le empreses haurien d’invertir més en tasques d’R+D+I tan si tenen incntius del goberm com si no, i el benefici ja arribarà si es treballa sota una cultura d’innovacio adequada.
salutacions
Moisès,
Gràcies.
El problema de la manca d’innovació també ve donat perquè no cal. Mentre venguin sense innovar… Veuràs comn ara começaran a innovar moltes més. Per altra banda hi ha innovació oculta. No apareix a l’enquesta de l’INE perquè moltes PIME no la desglosen.