Enric I. Canela
L’altre dia El Mundo publicava un article en el que deia que un professor universitari cobra la meitat aquí que als Països Baixos (ells diuen Holanda que és el mateix que dir Anglaterra al Regne Unit, coses del centralisme).
Segons Ginés Mora, especialista en Economia de l’Educació, a Portugal, amb un cost de vida un 25% inferior, també hi cobren més.
Diu algunes coses poc certes. El sou brut anual d’un catedràtic d’universitat, sense triennis, complements docents i complements de recerca, cosa més que improbable és de 44.270, 69 euro, el d’un professor Titular d’Universitat o catedràtic d’escola Universitària és de 25.667,76 euros, i el de professor Titular d’Escola Universitària (no cal ser doctor) de 31.660,90 euros. Un professor Catedràtic contractat segons la LUC 43.659,29 euros i un professor Agregat contractat segons la LUC 35.823,06 euros.
Està clar que als Països Baixos cobren més, però…
El problema és tot el conjunt de professorat temporal.
El punt clau no estar en saber quin és el salari mínim, sinó en quin és el salari més habitual. Pot ser que als Països Baixos el salari mínim sigui molt més elevat que a Espanya, però que a la pràctica estiguin millor retribuïts per aquestes latituds gràcies a triennis, quinquenis, sexennis, complements diversos i col·laboracions externes fetes amb el plàcet de la universitat.
David,
En general hi ha els triennis, quinquennis i sexennis, però poca gent té contractes i coses així. A altres llocs un Full Professor cobra molt més, però hi ha pocs.
El problema són els substituts dels substituts i figures així que apareixen. La mala pràctica dels associats, etc. Tot això és el que ho embolica tot.
El problema és qui no està estabilitzat, certament… I si l’Estatut de PDI ha de ser el que s’està proposant amb l’esborrany, poc s’avançarà. Quan al chàrter europeu es diu que els governs han d’estructurar la Carrera Investigadora, no sé qui a més del govern pensava que el que ens faltava era crear un sistema de promoció interna dins els cossos de funcionaris.
Si es queda en això, en la meva molt modesta opinió, gairebé fóra millor no tenir-ne, perquè així, a partir d’ara, davant qualsevol comentari sobre la manca d’una carrera investigadora i docent definida al nostre Estat, encara es tiraran a sí mateixos la floreta (o ens diran, si són els altres) que tenim un Estatut.
Alumne,
Aquest esborrany, que és el que demana la LOU, únicament està dedicat al PDI universitari. En cap cas ordena la carrera investigadora. Això entenc que ho farà a través de la Llei de la Ciència. És el que van dir.
Crec que el que fan, acceptant que hi ha un estat espanyol, cosa que eliminaria, està d’acord amb els compromisos.
Altre aspecte és que molte suniversitats incompleixen la llei i contracten sota la figura d’associat el que està expresament prohibit, persones que no tenen una altra feina estable. Jo m’he negat a fer-ho. No tenim al meu departament cap associat sense altra feina.
esperem la llei de la Ciència.
Hi ha molts PDI’s a les universitats que no són funcionaris (ni falsos associats): catedràtics contractats, agregats, RyC’s, lectors, JdC’s, altres postdocs, professors ajudants (amb i sense el títol de doctor), personal investigador en formació, investigadors contractats via projectes, associats “reals” etc. I molts d’ells, a més d’investigar, donen classes, fan tasques de gestió, i innoven. No li trobo sentit a segregar-los d’un estatut del PDI universitari (que, per cert, havia d’aprovar-se abans de maig de 2008, segons la modificació de la LOU). Crec que hi hauríem de ser tots. I més si al preàmbul es diu el que es diu.
Tot i així, esperem que això no s’aprovi abans que surti l’esborrany de la Llei de la Ciència, per estar segurs del que es fa i es deixa de fer.
Alumne,
Crec que estàs confós. Madrid no té competències per regular la carrera del personal contractat crat per la LUC. Són exclusives de la Geralitat, alguna cosa ens queda.
Hi sort que tenen. I no, no haurien de ser en aquest estatut.
I au, anar vivint del cuento…
No sé ben bé què vols dir però del “cuento”, com dius, viu gent arreu. A tot arreu hi ha gent que treballa i gent que no. El que passa és que hi ha ignorants que posen a tothom en el mateix sac. La ignorància és una de les pitjors xaxres, especialment quan és volguda.