Enric I. Canela
L’altre dia, a rel de la presentació d’una moció al senat i una proposició no de llei al Congrés emanant els exàmens per interns i residents als hospitals vaig escriure CDC i ERC volem els exàmens MIR (i altres) en català.
Avui Meius, a Llengües a debat, a partir d’aquest tema escriu Els estudiants universitaris, en defensa del català. Meius parla dels estudiants que, sense fer el soroll dels anti-bolonya, treballen dia a dia en defensa de la nostra llengua. Bons estudiants, ens cal la seva dedicació i la seva estima al país. I bon article. Oer cert, l’autora té un bon currículum en defensa del català.
Moltes gràcies també a tu Enric per fer-te ressò de la inicitiva de la PUC!
A veure que surt al final!
Roger,
Faig d’afeccionat a periodista. Vosaltres feu una molt bona feina i quan puc col·laboro a què es presentin les mocions. Per ja dic, sense les vostres iniciatives res de res.
Enric,
Moltes gràcies per les teves paraules. De debò. Estem aprofitant la xarxa entre tots per fer-nos ressò d’iniciatives interessants.
Una altra cosa: Et convido a la presentació del llibre Amb llengua o sense? de Toni Soler, que farem el dijous dia 22 a la Facultat de Dret de la UdG a les 7 de la tarda.Seria molt interessant que participessis en la fila 0, ell té ganes de debatre sobre la qüestió lingüística. Parlarà en Pep Nadal, el nostre exrector. I és l’única presentació que es fa del llibre. És aquell que la caverna mediàtica ha defensat, i que els catalans s’han carregat, perquè parla de conflicte lingüístic.
Meius,
Ja m’agradaria anar-hi, però el 22 tinc un dia molt complicat. Tinc el matí amb coses, a l’endemà un patronat i la tarda del djpus no puc deixar de ser al departament.
I ànim que feu feina.
Bon any!
Jo no em carregaré una persona a qui tant respecto, en Toni Soler, però deixeu-me precisar perquè l’espifià en referir-se a la “discriminació” del castellà:
Com diu l’Estatut de la Moncloa (EAC 2006) i ja deia l’estatut de Sau (EAC 1979), el català és la llengua pròpia de Catalunya. Coexisteix amb el castellà, oficial a tot l’estat espanyol, en règim de cooficialitat. Però no: el castellà no es troba ni marginat, ni discriminat, ni menystingut al Principat de Catalunya transfranquistojoancarlista. El català, per raó de la seva condició plusquamoficial i a l’encalç d’un rescabalament legítim (moltes formes i noms per retre-la una llengua rica i plena de nou), és l’única que es troba discriminada; discriminada positivament, en tot cas i pel que fa a l’ús preferent que en fan les administracions públiques, perquè hi tenen tot el dret. I discriminada negativament, de facto i de jure, però només cal fer una ullada a certs discurs amb molt de bíceps o algunes pràctiques MOLT institucionalitzades que conculquen els drets dels catalanoparlants a ser regits en llur llengua.
Salut!
Tonet,
Jo tinc molt clar que si alguna llengua està discriminada és el castellà. Ara tenim una prova més amb l’incompliment del govern espanyol a Brussel·les.