Skip to content

Enric I. Canela

  • Inici
  • Les meves dades personals
  • Documents d’interès
  • Home
  • 2009
  • abril
  • 13
  • Oli per a la nostra salut

Oli per a la nostra salut

Posted on 13 abril 20094 gener 2010 By Enric I. Canela 6 comentaris a Oli per a la nostra salut
Articles Enric I. Canela, Ciència, Nutrició, Salut
Tweet

Enric I. Canela

Els que fa temps que llegiu algunes de les coses que escric ja sabeu que m’interessen molt les propietats d’alguns aliments. Entre ells destaca l’oli d’oliva. L’oli d’oliva és característic de la dieta mediterrània i a ell s’associen, en gran part, les seves virtuts.

Avui comentaré uns resultats francament interessants.

L’aterosclerosi té molt a veure amb una sèrie de molècules altament reactives que de forma natural i a causa de les agressions externes es produeixen al nostre organisme, són les espècies d’oxigen reactiu (ROS). Vulgarment les incloem amb la denominació genèrica de radicals. Veureu molts anuncies dedicats a evitar l’envelliment que ens en parlen.

Bé doncs, l’oli d’oliva protegeix les nostres cèl·lules de l’atac d’aquestes espècies reactives. El que m’ha resultat més interessant és que s’ha demostrat que la substància més activa contra aquest atac és un el 3,4-dihydroxyphenylethanol-elenolic acid dialdehyde que s’abreuja com 3,4-DHPEA-EDA.

Bé, això podria no ser gens útil sinó fos perquè sabem quins són els olis que més quantitat tenen d’aquesta substància. Pel que sembla, els ‘olis verges extra obtinguts d’olives tipus Picual són molt més rics en aquests compostos fenòlics protectors del nostre organisme. En segon lloc, però a distància trobaríem l’Arbequina. Les dades que disposo no són exhaustives, m’ho miraré més a fons.

Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱

Navegació d'entrades

❮ Previous Post: La gestió de la Recerca a Catalunya
Next Post: Gestionar un error ❯

6 thoughts on “Oli per a la nostra salut”

  1. Anna ha dit:
    13 abril 2009 a les 10:50

    Per tots és conegut que un tall de pa amb un rajolí d’oli i una pressa de xocolata és una llaminadura excel·lent. No està de més que la ciència ho corrobori! 😉

  2. enriccanela ha dit:
    13 abril 2009 a les 11:48

    Anna,
    Si, els remeis de l’avia o la cultuta tradicional, fruit d el’experiència, poc a poc es va consolidant científicament.

  3. Júlia Rosell ha dit:
    13 abril 2009 a les 12:13

    L’oli és sagrat. I pensar que han calgut segles epr tenir una gran varietat a les prestatgeries del supermercat.

    Uhm, estaria bé parlar dels olis i mararines a base de productes hidrogenitzats, un tema força interessant.

    Saluts Enric.

  4. enriccanela ha dit:
    13 abril 2009 a les 6:37

    Hola Júlia,
    Els olis hidrogenats són un horror. Hauríen d’estar proscrits de la nostra dieta.
    He escrit algunes coses dels olis, les pots veure al bloc.
    Un bon oli verge extra a tots els àpats. ÉS més barat que un medicament.

  5. Eva ha dit:
    18 maig 2009 a les 3:46

    Molt interessant poder advertir a familiars, etc, que l’oli extra verge protegeix contra els radicals i per tant contra l’envelliment. la veritat és que tenim un producte excel.lent, però com dius, ha de ser extra verge perquè siguin eficients totes les seves propietats, tantes que en té! M’ha agradat molt saber sobre la nostra alimentació!

    Records.

  6. enriccanela ha dit:
    18 maig 2009 a les 11:12

    Eva,
    Content de poder aportar alguna cosa. L’alimentació és la millor eina per preservar la salut. Cal més cultura seriosa sobre el tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Follow @enriccanela
abril 2009
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« març   maig »

Categories

Arxius

Copyright © 2023 Enric I. Canela.

Theme: Oceanly by ScriptsTown