Enric I. Canela
Els que fa temps que llegiu algunes de les coses que escric ja sabeu que m’interessen molt les propietats d’alguns aliments. Entre ells destaca l’oli d’oliva. L’oli d’oliva és característic de la dieta mediterrània i a ell s’associen, en gran part, les seves virtuts.
Avui comentaré uns resultats francament interessants.
L’aterosclerosi té molt a veure amb una sèrie de molècules altament reactives que de forma natural i a causa de les agressions externes es produeixen al nostre organisme, són les espècies d’oxigen reactiu (ROS). Vulgarment les incloem amb la denominació genèrica de radicals. Veureu molts anuncies dedicats a evitar l’envelliment que ens en parlen.
Bé doncs, l’oli d’oliva protegeix les nostres cèl·lules de l’atac d’aquestes espècies reactives. El que m’ha resultat més interessant és que s’ha demostrat que la substància més activa contra aquest atac és un el 3,4-dihydroxyphenylethanol-elenolic acid dialdehyde que s’abreuja com 3,4-DHPEA-EDA.
Bé, això podria no ser gens útil sinó fos perquè sabem quins són els olis que més quantitat tenen d’aquesta substància. Pel que sembla, els ‘olis verges extra obtinguts d’olives tipus Picual són molt més rics en aquests compostos fenòlics protectors del nostre organisme. En segon lloc, però a distància trobaríem l’Arbequina. Les dades que disposo no són exhaustives, m’ho miraré més a fons.
Per tots és conegut que un tall de pa amb un rajolí d’oli i una pressa de xocolata és una llaminadura excel·lent. No està de més que la ciència ho corrobori! 😉
Anna,
Si, els remeis de l’avia o la cultuta tradicional, fruit d el’experiència, poc a poc es va consolidant científicament.
L’oli és sagrat. I pensar que han calgut segles epr tenir una gran varietat a les prestatgeries del supermercat.
Uhm, estaria bé parlar dels olis i mararines a base de productes hidrogenitzats, un tema força interessant.
Saluts Enric.
Hola Júlia,
Els olis hidrogenats són un horror. Hauríen d’estar proscrits de la nostra dieta.
He escrit algunes coses dels olis, les pots veure al bloc.
Un bon oli verge extra a tots els àpats. ÉS més barat que un medicament.
Molt interessant poder advertir a familiars, etc, que l’oli extra verge protegeix contra els radicals i per tant contra l’envelliment. la veritat és que tenim un producte excel.lent, però com dius, ha de ser extra verge perquè siguin eficients totes les seves propietats, tantes que en té! M’ha agradat molt saber sobre la nostra alimentació!
Records.
Eva,
Content de poder aportar alguna cosa. L’alimentació és la millor eina per preservar la salut. Cal més cultura seriosa sobre el tema.