Enric I. Canela
La senadora Rosa Núria Aleixandre defensarà durant el proper ple a la Cambra Alta una moció conseqüència d’interpel·lació per impulsar les beques i millorar el finançament en l’àmbit universitari de la que us parlava a Reivindicacions adequades a Gabilondo: compromís de beques – salari justes.
La iniciativa insta el Govern a que l’ANECA (Agència Nacional Espanyola de Qualitat) es converteixi en un organisme estatal en la línia de les europees. A més, Aleixandre demanarà que es tirin endavant els decrets de la carrera docent investigadora.
La moció reclama la creació d’una Secretària d’Estat d’Universitats i busca més coordinació entre el ministeri d’Educació i el de Ciència i Innovació.
Pel que fa als problemes actuals de la titulació del màster en medicina i el d’arquitectura, el text insta el Govern a trobar una solució.
La moció exposa textualment:
“El Ple del Senat insta el Govern a:
– Crear una Secretaria d’Estat d’Universitats.
– Garantir en tot moment la coordinació existent entre els Ministeris d’Educació i de Ciència i Innovació.
– El Ministeri d’Educació, en col·laboració amb les Comunitats acceleri el programa d’indicadors econòmics, acadèmics i d’investigació, obtingut d ‘Universitats, Governs Autonòmics o del propi Ministeri, amb la finalitat de facilitar als poders públics la millora del finançament de les Universitats per un funcionament bàsic de qualitat, d’acord amb la Disposició Addicional Vuitena de la Llei Orgànica de Modificació de la Llei Orgànica d’Universitats.
– Realitzar convenis amb altres agències autonòmiques com la catalana, la AQU, perquè aquestes efectuïn les acreditacions necessàries pendents amb validesa equivalent a les que efectua l’ANECA.
– La transformació de l’ANECA es faci seguint el model d’altres agències europees: amb una escassa participació de l’administració i elevada de personalitats de prestigi compromeses amb l’educació superior.
– Produir un augment del nombre i dotació de les beques pels estudis de grau i de màster. Beques que haurien de ser concedides per comitès independents i amb criteris no només de renda, sinó també d’eficiència i d’excel·lència,
– Les beques salari tendiran al salari interprofessional i l’assoliran en un termini de dos anys.
– La informació sobre els objectius del Ministeri en matèria de beques i el calendari previst per l’acompliment d’aquests objectius sigui real.
– Els estudis amb major nombre de crèdits que ja comptaven amb una directiva comunitària específica, se’ls reconegui la possibilitat d ‘accedir al doctorat sense necessitat del màster.
– El Ministeri de Justícia i el d’Educació es posin d’acord per definir el màster professionalitzador dels graduats en dret.
– Agilitzi l’aprovació dels reals decrets d’atribucions corresponents a les titulacions que ho requereixin.
– Elaborar la carrera docent i investigadora”.
Es va presentar el dia 21 d’octubre. Esperem a veure que diuen.
Interessant totes les propostes, però llàstima que sempre falti la mateixa: model contractual en la universitat i no funcionarial.
Sempre m’ha semblat un tema una mica tabu (especialment pels sindicats) però si volem millorar la universitat i la recerca, crec que es un tema que s’ha d’afrontar tard o d’hora….
Salutacions
Enric,
El model contractual té un problema de base, que acabarà fent mal al que ja s’intenta implantar a Catalunya.
La càrrega social empresarial (la que paga l’empresa per treballador) del professorat universitari funcionari la paga l’Estat a MUFACE, mentre que en el cas dels contractats la universitat. estpa clar que per a la universitat (o la Generalitat) és molt més car un contractat que un funcionari.
Si un dia diuen, a partir d’ara, la càrrega social empresarial dels funcionaris va a càrrec de les universitats, s’acaba el problema econòmic. Quedarà l’altre, però això forma part d’un altra capítol.