Enric I. Canela
Público ha publicat un interessant article “Contra los muros de la ciencia”.
Diu: El primer enemic que té l’avanç de la ciència poden ser els mateixos científics. Al llarg del segle passat, desenes d’investigadors finalment premiats amb el Nobel van veure com els seus primers treballs van ser rebutjats per les revistes científiques. Pitjor encara, algunes de les seves idees eren tan innovadores que, encara que van aconseguir ser publicades en una publicació de tercera, la comunitat científica les va envoltar d’un pesat silenci.
Tots els que ens dediquem a la ciència sabem que nosaltres mateixos a vegades critiquem articles que després es demostren cert. Amb tot cal criticar que molts grups de centífics són tan conservadors i tan poc capaços d’acceptar la novetat que són un fre al desenvolupament científics. Deixo de banda el lobbisme d’alguns.
Jo faig de revisor sovint. No critico negativament cap article perquè sigui innovador. Sí que ho faig quan detecto que té errors.
Em sembla un tema frivolitzat per part de Público.
El tema de les revisions es complicat. L’altre dia parlava amb un company, que per evitar aquests “lobbies” que comentes, el que s’hauria de començar a fer es que quan un reb un article per revisar no apareixin els autors. El que s’ha de avaluar no es qui el fa sinó el propi article en si. No se si hi ha alguna revista que ho faci, però crec que seria un bon inici per començar a tenir una avaluació millor…
Encara que siguin anònims, no costa gaire saber-ne l’autor. Normalment a la intro hi ha un bon grapat d’autoreferències…
Miquel,
Efectivament molts fem això, però l’article de Público recull la cita d’alguns premi Nobel. Noaltres mateixos hem vist com els articles més citats han estat rebutjats per algunes revistes. Hipotesis que se sortien del que tothom deia i que ara tothom accepta.
Enric,
Té raó en Juanma, quan revises un article, si ets un referee competent, només llegir-lo saps de quin grup bé.
Estaria bé fer-ho per donar imatge d’imparcialitat però no crec que servis de res.