Enric I. Canela
Fa uns dies El Periódico publicava El 70% dels titulats universitaris procedeixen de famílies sense estudis superiors. Em va interessar el tema i vaig buscar la font. El mateix dia que el diari publicava la notícia, el 23 de març, l’AQU organitzava Jornada UAB 2010: Formació universitària i treball. Una de les ponències Les universitats catalanes, factor d’equitat i de mobilitat professional. Una anàlisi sobre les relacions entre l’estatus familiar, el bagatge acadèmic i la inserció professional l’any 2008 dels titulats l’any 2004 a les universitats catalanes, de Jordi Planas Coll i Sandra Fachelli del departament de Sociologia de la UAB, era l’origen.
Les conclusions que presentava són:
- La majoria de graduats en 2003-2004 son fills de persones que no tenen estudis universitaris (70%) i el 29,3% te el pare, la mare o ambdós amb educació universitària.
- Observem una mobilitat ocupacional important (50%) entre les tasques que realitzen els graduats universitaris i la que realitzen els seus pares
- Els graduats que realitzen tasques de Direcció, Tècnic Superior I Qualificades provenen de famílies de tota mena d’orígens, tot i així es mes alta la probabilitat d’un graduat d’ocupar millors llocs de treball si els seus pares realitzen tasques de direcció.
- La discriminació per l’origen social es manifesta en la universitat:
a) per la major presència relativa d’estudiants amb pares amb educació universitària (tot i que son una minoria);
b) per les diferencies de gènere (posicions i salaris mes alts per als homes).
- En 2008 gairebé tots els graduats estaven ocupats. (Taxa d’atur del 3,1%)
- En termes generals només observem diferencies lleus en la inserció professional en relació amb la resta de variables: nota d’accés, expedient acadèmic i estatus familiar.
La conclusió que destaca El Periódico sembla lògica. La població universitària ha augmentat molt respecte a la de fa 30 anys, normal que la majoria procedeixi de gent que no la tenia.