Enric I. Canela
Reprodueixo el que escriuen la Federación de Jóvenes Investigadores / Precarios (FJI/Precarios) i hi faig un comentari al final. Diuen:
Des de la Federación de Jóvenes Investigadores / Precarios (FJI/Precarios) considerem que està a punt de perdre’s una oportunitat única per millorar el sistema d’R+D+I d’aquest país. En el capítol de recursos humans de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació (LCTI), les esmenes introduïdes per la Comissió de Ciència i Innovació del Senat el passat dijous no garanteixen ni la fi de les beques que encobreixen llocs de treball ni l’estabilització dels que ja han demostrat el seu talent investigador.
La LCTI entrarà en la recta final quan aquest dimarts, 3 de maig, el ple del Senat aprovi les esmenes introduïdes en la comissió i les traslladi de tornada al Congrés. Les esmenes proposades per la FJI als grups del Senat, i recolzades pel Grup Popular i Entesa Catalana de Progrés, pretenen acabar amb les beques d’investigació que encobreixen llocs de treball, i facilitar l’estabilització de joves investigadors, però segueixen trobant-se amb la oposició del Grup Socialista.
La llei continua deixant la porta oberta perquè fundacions i entitats privades segueixin perpetuant la figura del becari investigador, tot i que sí que es reculli la necessitat de contractar investigadors per part d’organismes públics. És d’especial rellevància la quantitat d’ajuts fraudulentes que aquestes entitats convoquen, denunciades per la FJI amb la seva campanya N+BxT (1, les cites estan en el document original) i sancionades en repetides ocasions per la Inspecció de Treball i la Seguretat Social (2). Aquesta postura contradiu les recomanacions proposades per a la reforma del Pacte de Toledo el mes de gener al Congrés (3). A més, la llei permet que els investigadors predoctorals cobrin molt per sota del que s’estableix en els convenis col·lectius de categories equivalents, a les retribucions molt inferiors fins i tot a les dels contractes en pràctiques. Els investigadors més veterans tampoc se salven, la nova modalitat de contracte d’accés segueix sense garantir el mateix. No garanteix que els centres disposen de places suficients per als investigadors, tot i superar repetides avaluacions durant cinc anys. Crida l’atenció la contradicció que suposa que davant d’una recent anunciada estratègia per acabar amb el treball submergit (4), que pretén, entre altres, augmentar el nombre de cotitzacions a la Seguretat Social, segueixin aprovant lleis que perpetuen l’statu quo del becari que no cotitza, i es perpetuïn pràctiques contràries a la creació d’ocupació estable.
Resulta paradoxal que coincidint amb la celebració de l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, sigui el Grup Parlamentari Socialista qui segueixi negant-se a garantir unes condicions laborals dignes per a tots els investigadors. Es compleixen vint i cinc anys de la promulgació de l’anterior llei de la ciència. Demanem als seus senyories que no desaprofitin aquesta oportunitat històrica i el proper dimarts aprovin el paquet d’esmenes defensat per la FJI i que suposaria un gran avanç en la qualitat de la recerca espanyola.
Potser es portin una sorpresa, si el PNB fa el que ha dit, deslligar-se del govern espanyol pel tema de la sentència contra Bildu, és possible que el govern espanyol s’hagi d’empassar l’esmena.
Hola,
Em dic Noèlia, havia escrit ja algún cop al blog. Primer de tot, moltes gràcies per citar el comunicat de la FJI/Precarios. Lo de que el PNB es deslligui, no sé… crec que la intenció és que la llei surti del senat per consens. De totes maneres, si al senat sortís alguna cosa que no volgués el PSOE, quan la llei torni al congrés i hagin de votar entre la que va sortir del congrés i la del senat, el PSOE votarà la del congrés, i estarem una passa enrere… Creuem els dits perquè al final transaccionin alguna esmena per regular el frau de les beques i els contractes d’accés.
Salutacions
Noe