Enric I. Canela
El secretari d’Estat d’Investigació, Felipe Pétriz, ha manifestat que el Ministeri de Ciència i Innovació té un primer esborrany d’estatut de l’Agència Estatal de Recerca, la creació es contempla en la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, aprovada al maig al Congrés dels Diputats.
Pétriz ha aclarit que no esperaran un any que és el termini límit que marca la llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, sinó que volen que sigui abans i ha exposat que aquesta Agència modernitza, flexibilitza i homologa l’Estat espanyol als sistemes de ciència, tecnologia i innovació dels països que en són referent.
Ha afegit hi ha una altra anticipació a la llei, l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia, en la qual també estan treballant amb les comunitats autònomes i esperen que abans dels terminis que estableix la llei la tinguin en marxa.
El secretari d’Estat de Recerca ha comentat que el sistema de ciència, tecnologia i innovació a Espanya és complex i divers ja que són 17 sistemes, un per cadascuna de les comunitats autònomes, més el de l’Administració General de l’Estat i això fa que calgui posar en marxa mecanismes de coordinació. Ull! Cada vegada que parlen de coordinació ens amputen alguna cosa.
D’altra banda, ha apuntat que un altre dels valors de la nova llei és la flexibilitat. Així, la llei substitueix les beques pels contractes en el període predoctoral. Es preveu un contracte d’accés al sistema i s’ha establert una modalitat de contracte que era un clam, que és el contracte d’investigador distingit, que permet a un organisme públic de recerca, una universitat fer un fitxatge d’un especialista d’una matèria que vol incorporar al seu sistema, contracte en el qual les parts fixen les condicions.