Enric I. Canela
Avui l’OCDE ha publicat el tradicional document Education at a Glance 2011. La premsa ho destaca. Els titulars són espectaculars:
- Los docentes españoles dan más horas de clase pero están mejor pagados que en la UE
- Los profesores españoles dan más horas de clase que la media de la OCDE
- Los profesores españoles trabajan más horas que la media de la OCDE
- Profesores y alumnos españoles cursan más horas lectivas que la media OCDE
A l’informe complet, que és molt llarg, es poden veure les dades reals, però també hi ha un informe molt reduït (6 pàgines), que es llegeix en cinc minuts. El aspectes que destaca en negreta aquest informe resumit són:
- Espanya figura entre els països en els quals s’aprecien progressos més ràpids en la millora de la qualificació inicial, però encara està per sota de la mitjana en educació secundària superior …
- … amb conseqüències significatives per a l’ocupació entre aquells que no completen l’educació secundària superior.
- … amb conseqüències significatives per a l’ocupació entre aquells que no completen l’educació secundària superior.
- A diferència d’altres països de l’OCDE, les dones espanyoles amb estudis d’educació secundària superior i terciària obtenen millors retorns financers que els homes amb iguals qualificacions.
- La despesa per estudiant d’educació terciària va augmentar espectacularment entre 2000 i 2008, en part a causa d’una disminució en el nombre d’estudiants de nivell terciari.
- Els professors van rebre salaris relativament alts el 2009, però els costos salarials per alumne també són alts.
Llegir el document sencer és una feina de professionals, no es pot fer una ullada, cal treballar la informació. Jo ho faré en alguns apartats per poder fer les classes d’un màster sobre educació superior, però el que si és fàcil és mirar-se aquest resum i després potser llegir el que diuen els diaris. Més que res per una qüestió de seriositat.
També es pot llegir el resum espanyol de quaranta sis pàgines, és per consum intern. Jo prefereixo anar a veure quines taules s’han “deixat”. Interessant la pàgina del ministeri d’Educació amb les intervencions del secretari d’Estat d’Educació i del tècnic de l’OCDE.