Enric I. Canela
Llegeixo que una comissió internacional d’experts va presentar ahir un informe sobre la universitat espanyola que aconsella reformar de dalt a baix perquè el que està joc, assenyala, és el futur benestar del país. És molt poc probable que Espanya accedeixi al club dels països més desenvolupats si el seu sistema universitari suposa un llast, observa el primer foli dels 56 de què consta l’informe, que va ser lliurat ahir al ministre d’Educació.
Presidida per Rolf Tarrach, rector de la Universitat de Luxemburg i exdirector del CSI (catedràtic de Física Teòrica de la UB i exvicerector), la comissió planteja múltiples recomanacions, la més important, canvis importants en el sistema de govern de les universitats, per a això caldria deixar-se assessorar per un reduït grup d’experts i les principals organitzacions empresarials. Pel que fa a la millora de la governabilitat dels campus, la comissió parla de la necessitat de millorar els processos de selecció dels rectors i de crear un consell assessor estratègic d’alt nivell que guiï l’estratègia de la institució.
L’informe, titulat ‘Audàcia per arribar lluny: universitats fortes per a l’Espanya del demà’, també aconsella la fusió d’universitats-entre elles i / o amb institucions de recerca-, i les aliances per crear campus d’excel·lència, fomentar la possibilitat de que contractin professorat estranger, promoure el domini de l’anglès en totes les carreres; aportar més diners per a beques i préstecs renda; crear controls de qualitat de les universitats i facultats (més que dels estudis), i reforçar els nexes entre les universitats i els sistemes nacionals i regionals d’innovació.
A més, recomana actituds i filosofia: parla d’actuar amb coratge més que amb prudència.
L’informe posa d’exemple a la Universitat d’Oviedo que, en virtut de la creació d’un Campus d’Excel·lència Internacional, ha reorganitzat internament el seu sistema donant lloc a la fusió de 15 escoles universitàries i facultats en sis grans centres que aglutinen programes educatius similars.
D’altra banda, els experts sentencien que la importància de les reformes proposades fa necessari un suport dels grans partits d’Espanya i que els polítics prenguin consciència que el futur benestar del país depèn de la modernització de les universitats, la inversió en el sistema educatiu i de R+D.
Reprodueixo les recomanacions de l’informe:
Un magnífic informe que cal que sigui valorat més enllà del curt termini. Crec que aquesta és una bona herència que caldrà agrair-li a Màrius Rubiralta.
Gràcies, Enric, per fer esment d’aquest informe. Només amb el títol ja m’entren esgarrifances, segur que hi ha bones idees. Tens raó: al menys que de l’estratègia 2015, benintencionada, en quedin les idees de futur.