Enric I. Canela
Comença el curs i vaig agafant el ritme. Encara no estic com voldria i la meva dedicació a l’escriptura menor, haig de descansar una mica encara. Deia que comença el curs real en el meu cas i oficialment a Catalunya. Avui s’ha fet la inauguració oficial a al UPF. El conseller Mas-Colell representava el Govern.
El web 324.cat titulava Comença el curs universitari més car dels últims anys. Sempre és més car, però aquest any hem fet un salt notable. El web ens explica que Catalunya és el quart país més car per estudiar. Diu que el Regne Unit és el primer. Una vegada més s’equivoquen. No hauria de passar a Catalunya. Confonen Anglaterra i el Regne Unit. Anglaterra és més cara i Escòcia gratuïta (per als escocesos). Catalunya té uns preus que estan darrere d’Anglaterra i en alguns cassos per sobre dels Països Baixos. És per donar una informació correcte. Els ajusts i beques molt inferiors.
La premsa recull les diferències entre les diferents comunitats autònomes. El lideratge és nostre.
Comprenc perfectament les raons que han fet que s’adoptin aquestes decisions. Cal establir que es fa gratis o pagar barat i que es fa pagar car. No tinc cap dubte, encara que no m’agradi, que, sense més diners, la decisió és socialment justa.
Diu que a partir d’aquest curs els graus hauran de tenir un mínim de 40 alumnes, tret d’algunes excepcions. Ho anirem veient. Mas-Colellcreu que hi ha massa graus i que caldrà apostar per les dobles titulacions, que funcionen.
Lògicament s’esperaven protestes. Sorprenentment només han estat una dotzena de professors i estudiants que han llegit un manifest i han marxat. Portaven una pancarta que deia: Universitat de Catalunya, S.A. Passeu per caixa. Segurament tindrem més soroll enguany, tot i que penso que socialment aquest no és un tema que motivi massa vista la magnitud d’altres. Mas-Colell ha dit avui als rectors que la sanitat, les pensions i l’educació obligatòria passen per davant de la universitat quant a prioritats pressupostàries del Govern i els ha demanat que busquin vies alternatives de finançament per als centres.
Josep Joan Moreso, rector de la UPF, ha reivindicat que els diners que “els estudiants han de pagar més aquest curs vagin al sistema, a les beques d’equitat o a mantenir la qualitat del servei”.
Tot i entendre Mas-Colell, veig complicat substituir el finançament públic per finançament “alternatiu”. L’amic Xavier Villalba ho veu clar i escriu Casinos universitaris, una font alternativa de recursos.
Mas-Colell sap també com qualsevol de nosaltres, que l’únic camí per reduir la despesa significativament és reduint les despeses de personal. I això ja s’ha fet de manera significativa. Continuar per aquest camí seria equivalent a reduir el personal que presta directament serveis a la Generalitat. Un problema, persones que fan la seva feina. La diferència és que en un cas el tocarà als rectors donar la cara i en l’altra no.
No culpo al conseller, no voldria estar a la seva pell.