Enric I. Canela
Avui he llegit que s’ha publicat Focus on Spanish Society, january 2014. Una petita publicació, poques pàgines. Parla, entre altres coses de l’educació i compara l’assoliment universitari dels països europeus.
Diu que Espanya se situa per sobre de la mitjana europea en el percentatge de població d’entre 25 i 34 anys amb estudis superiors, un nivell similar al d’altres països que tenen un millor mercat laboral com ara França, Holanda, Suècia o Suïssa.
Les deficiències del sistema educatiu espanyol solen identificar-se com una de les causes dels problemes del mercat laboral i de l’alta taxa d’atur existent al nostre país i, no obstant això, pel que fa a la formació universitària, Espanya se situa per sobre de la mitjana europea en el nombre d’universitaris.
Aquesta identificació és una burrada.
Podeu també llegir el resum periodístic.
El percentatge de joves espanyols d’entre 25 i 34 anys amb títol universitari és d’un 37% , mentre que la mitjana europea és del 26% , d’acord amb dades entre 2003-12 .
A més , entre els països del sud d’Europa , Espanya presenta la major taxa de població amb títol universitari .
Les famílies espanyoles també atorguen gran importància a la formació universitària per als seus fills , independentment de quin sigui el nivell educatiu dels pares .
Així , segons dades de 2011 , més d’un 25 % dels fills de famílies amb baix nivell educatiu aconsegueixen un títol universitari , molt per sobre de la mitjana europea , que se situa en el 18% .
I Espanya és al costat de Finlàndia , Regne Unit i Irlanda el país en el qual un major percentatge de pares amb baix nivell educatiu aconsegueix que els seus fills vagin a la universitat .
No obstant això , més del 50 % dels fills de famílies amb baixa formació no aconsegueixen superar el nivell educatiu dels seus pares , mentre que la mitjana europea se situa en el 34 %.