Skip to content

Enric I. Canela

  • Inici
  • Les meves dades personals
  • Documents d’interès
  • Home
  • 2016
  • març
  • 6
  • Joan Seoane premi Vanguardia de la Ciència 2016

Joan Seoane premi Vanguardia de la Ciència 2016

Posted on 6 març 2016 By Enric I. Canela No hi ha comentaris a Joan Seoane premi Vanguardia de la Ciència 2016
Articles Enric I. Canela, Recerca, Salut
Tweet

Enric I. Canela

Llegia que una treball de recerca liderat per Joan Seoane que obre la via a millorar el diagnòstic i el tractament dels tumors cerebrals ha guanyat el premi Vanguardia de la Ciència en la seva sisena edició. Joan Seoane és investigador Icrea a l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO).

El premi Vanguardia de la Ciència es convoca anualment per donar visibilitat els treballs de recerca d’excel·lència que es realitzen a l’Estat espanyol. Està organitzat conjuntament pel Grup Godó i la Fundació Catalunya-la Pedrera.

El treball, que ha estat votat com l’avenç científic més important de l’any 2015 a Espanya, ha demostrat que es pot detectar ADN de les cèl·lules canceroses del cervell mitjançant una punció lumbar per extreure líquid cefaloraquidi de la columna vertebral.

D’aquesta manera, es podran detectar els tumors abans que causin símptomes, la qual cosa pot ser útil en pacients que tenen un risc alt de desenvolupar metàstasi d’altres càncers en el cervell. Amb una detecció més precoç, es podrà iniciar abans el tractament i millorar el pronòstic dels pacients.

A més, un cop iniciat un tractament, una anàlisi d’ADN tumoral obtingut amb una punció lumbar indicarà al cap de pocs dies si els fàrmacs estan sent eficaços o si és millor modificar la teràpia. En l’actualitat, per saber si un nou tractament és eficaç, cal esperar a veure com canvia el tumor en proves d’imatge, la qual cosa obliga a esperar diverses setmanes o mesos.

En segon lloc s’ha classificat un treball de Fernando G. Osorio i Clara Soria, de la Universitat d’Oviedo, que ha desemmascarat el paper clau de la molècula NF-kB en l’envelliment.

En tercer lloc s’ha classificat un treball de Xavier Trepat (l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya) i Marino Arroyo (de la UPC) que ha aclarit com es trenquen i es reparen els teixits del cos humà a nivell microscòpic.

Els autors de les tres investigacions més votades seran convidats a presentar els seus resultats per a un públic general en l’acte de lliurament del premi, programat per al dijous 28 d’abril a les 19 hores a l’edifici de la Pedrera, seu de la Fundació Catalunya- la Pedrera.

Podeu completar la notícia al Web de La Vanguardia.

Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱

Navegació d'entrades

❮ Previous Post: El 25% dels Premi Nobel els han guanyat jueus
Next Post: Rector Bricall ❯

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Follow @enriccanela
març 2016
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« febr.   abr. »

Categories

Arxius

Copyright © 2023 Enric I. Canela.

Theme: Oceanly by ScriptsTown