Enric I. Canela
Fa pocs dies es va fer públic que la Generalitat de Catalunya destinarà aquest any 29 milions d’euros a l’impuls de grans projectes empresarials de recerca i innovació a través de la segona convocatòria de les Comunitats RIS3CAT, impulsades per ACCIÓ.
La convocatòria per a nous projectes de gran impacte s’obrirà el proper setembre i es preveu que junts mobilitzin 65 milions d’euros.
Les cinc primeres Comunitats RI3CAT que s’han posat en marxa al 2016 estan formades per 108 entitats participants i més 1.300 professionals. Són cinc projectes sectorials que mobilitzaran en total 43,8 milions d’euros, i que, a banda, han comptat amb un pressupost de 19,1 milions d’euros d’ACCIÓ (document).
Aquests grans projectes empresarials estan liderats per l’IRTA, Biocat, Leitat, l’IREC i Ficosa. Cada comunitat ha dissenyat un pla de treball i aquests sumen, en total, 26 projectes d’R+D i preveuen un total de 225 actuacions de creació de nous productes i serveis, una cinquantena de noves marques creades o registrades i la creació d’una desena de noves empreses.
Han explicat les característiques dels diferents projectes Josep M. Montfort, director general de l’IRTA; Albert Barberà, director general de BIOCAT; Manel Balcells, comissionat de Salut de LEITAT; Manel Sanmartí, adjunt a Cap de l’Àrea Electrònica de Potència i Xarxes Elèctriques de l’IREC i Enric Vilamajor, director de Recerca i Desenvolupament de FICOSA.
Malgrat tot, es bastant poc el que s’ha fet aquest darrers dos anys. Crec que s’ha perdut el temps i que Catalunya està endarrerida. L’informe Universities and RIS3: the case of Catalonia and the RIS3CAT Communities indica algunes coses al respecte. L’informe, elaborat per Elisabetta Marinelli de l’Institute for Prospective Technological Studies, Knowledge for Growth Unit (KfG); Susana Elena-Perez de la Joint Research Center de la European Commission i Josep Alias de l’ACUP, contribueix al debat sobre el paper de les institucions d’educació superior en l’impuls de la RIS3 a partir del cas de Catalunya.