Enric I. Canela
Alguns cops he parlat de les virtuts de les magranes (Els beneficis del suc de magrana; La millor recepta contra el càncer; Les virtuts de la magrana). Aquesta vegada parlaré a partir de nous coneixements que es tenen sobre aquesta fruita i que comparteixen les fruites que coneixem com a baies, fruites vermelles o de bosc (maduixa, maduixot, gerds…) i també les nous. Aquestes fruites tenen polifenols, un d’ells és l’àcid el·làgic. Aquest àcid unit a glucosa o ramnosa forma l’el·lagitanina.
S’ha escrit molt sobre l’àcid el·làgic i les seves propietats antioxidants i antitumorals, en part per ser anti-angiogèniques, però m’ha interessat comentar que part de les propietats d’aquest polifenol es deuen a la microbiota, els bacteris intestinals. Per acció d’aquests bacteris l’àcid el·làgic es converteix en urolitina A o en urolitina B. Hi ha variacions segons el fenotip.
Aquests metabòlits en el que es transforma l’àcid el·làgic s’absorbeixen bastant bé i sembla que podrien tenir efectes beneficiosos sobre el càncer de pit, de pulmó i de pròstata.
Segurament l’àcid el·làgic per se és beneficiós, però més encara ho són els seus metabòlits.
Conèixer el que fan els nostres microorganismes i els efectes dels productes que d’ells s’obtenen al nostre còlon obre un escenari extraordinari.
Una altra entrada interessant. No soc especialista en temes bio, pero els trobo interessants. Respecte la microbiota, i la seva importancia, no podries pas recomenar
algun llibre de divulgacio ?
Recentment mhe comprat “The mind-gut connection” i “I contain multitudes”. No se si en coneixes algun mes un pelet mes cientifics.
Ja que la recerca a la universitat s’enfonsa, ens podrem distreure amb aquests interessants temes !!
Hola Quin,
Moltes gràcies. No tinc cap llibre sobre el que pugui opinar. Segueixo el tema, lligat en part a les coses que explico, via articles científics. Vaig llegir fa, potser, dos mesos un article a Investigación y Ciència, no recordo quina sèrie, senzill i no massa avançat però bé.
Suposo que si tinc més hores apuntaré alguna cosa.
Jo crec que la recerca es recuperarà relativament.
Salutacions cordials