Enric I. Canela
He llegit avui un article que titulen: Qué es la espirulina: el superalimento que cada vez consumen más españoles. Tracta de la moda de prendre espirulina i que algunes empreses ho veuen com un negoci interessant.
L’espirulina (classificada com Arthrospira sp.) és un cianobacteri, una microalga, que es produeix naturalment en llacs alcalins calents tropicals i subtropicals amb valors de pH alts i altes concentracions de sals, com ara el carbonat i bicarbonat. De totes maneres s’adapta molt fàcilment a altres condicions.
Res dir quan a què l’espirulina podria ser un aliment bastant bo. L’article diu: Són les seves propietats nutricionals les que li han fet guanyar-se el sobrenom de superaliment: és una font important de proteïnes (més d’un 60%), vitamines (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K) i minerals (potassi, magnesi, fòsfor, ferro …).
Cal anar amb compte amb el que es diu. Els continguts de vitamines i minerals de 100 g d’espirulina seca venen en aquestes taules tretes del National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 del Departament d’Agricultura dels Estats Unites (USDA). Aquestes taules porten incorporades les quantitats diàries recomanades (DV), que reprodueixo, perquè el govern d’EUA ha canviat format i és una mica complicat trobar la informació si no domines les bases de dades d’USDA.
Minerals | Quantitat | DV | |
Calci, Ca | mg | 120,00 | 1.000,00 |
Ferro, Fe | mg | 28,50 | 18,00 |
Magnesi, Mg | mg | 195,00 | 400 |
Fòsfor, P | mg | 118,00 | 1.000 |
Iode | μg | 0,00 | 150 |
Potassi, K | g | 1,36 | 2,4 |
Sodi, Na | g | 1,05 | 3,5 |
Zinc, Zn | mg | 2,00 | 15 |
Courer, Cu | mg | 6,10 | 2,0 |
Manganès, Mn | mg | 1,90 | 2,0 |
Seleni, Se | μg | 7,20 | 70 |
Vitamines | Quantitat | DV | |
Vitamina C, àcid ascòrbic total | mg | 10,10 | 60,00 |
Tiamina (B1) | mg | 2,38 | 1,5 |
Riboflavina (B2) | mg | 3,67 | 1,7 |
Niacina (B3) | mg | 12,82 | 20 |
Àcid pantotènic (B5) | mg | 3,48 | 10 |
Vitamina B6 | mg | 0,36 | 2,0 |
Biotina (B7) | μg | 0,00 | 300 |
Folat, total (B9) | μg | 94,00 | 400 |
Colina, total | mg | 66,00 | |
Vitamina B12 | μg | 0,00 | 6,0 |
Vitamina A, RAE | μg | 29,00 | |
Retinol | μg | 0,00 | |
Carotè, beta | μg | 342,00 | |
Carotè, alfa | μg | 0,00 | |
Criptoxantina, beta | μg | 0,00 | |
Vitamina A, IU | IU | 570,00 | 5.000,00 |
Licopè | μg | 0,00 | |
Luteïna + zeaxantina | μg | 0,00 | |
Vitamina E (alfa-tocoferol) | mg | 5,00 | 30,00 |
Vitamina D (D2 + D3) | μg | 0,00 | 400,00 |
Vitamina K (fil·loquinona) | μg | 25,50 | 80,00 |
Fixeu-vos que tot i la propaganda, de vitamina B12 no en té en absolut.
L’espirulina seca es pot comprar en pols o en càpsules. No crec que ningú es prengui 100 g d’espirulina seca. En pols es recomana prendre uns 10 g o 15 g, en càpsules de pes variable (150 mg a 750 mg) es recomana als envasos entre dues i sis càpsules.
Ja es veu, amb unes senzilles operacions matemàtiques, que prendre càpsules d’espirulina no ens traurà de cap problema i la comprarem cara. Millor anar a Lourdes. En pols podem prendre dosis més altes. Podem comprar-la verd i serà com una bona verdura amb molta proteïna. Pot ser una bona elecció. A més, ens aportarà àcid alfa-linolènic, un àcid omega-3 no massa abundant.