He pogut llegir el resum d’un treball fet per ISGlobal (L’exposició nocturna a la llum blava s’associa amb més risc de càncer colorectal. La referència bibliogràfica és Association Between Outdoor Light-at-night Exposure and Colorectal Cancer in Spain).
Els autors també indiquen que els resultats són similars als que fan referència als càncers de pit i pròstata.
L’estudi es basa en l’anàlisi de l’impacte lumínic, llum blava, a Madrid i Barcelona.
És interessant recordar que la llum blava, la llum visible més propera en l’espectre de radiació a la llum ultraviolada, és beneficiosa durant el dia, ja que augmenten l’atenció, els temps de reacció i millora l’estat d’ànim.
Tanmateix, la llum blava és perjudicial durant la nit, la verda també però molt menys. Malauradament, totes les pantalles de tauletes i telèfons mòbils emeten radiació blava.
El nostre organisme es regeix pels ritmes circadiaris. La serotonina i la melatonina, especialment la darrera, estan relacionades amb aquests ritmes, que a vegades, simplificant, en diem de son – vigília. Quan marxa el sol se secreta melatonina i aquesta hormona ens modifica el metabolisme i prepara l’organisme per dormir. La llum suprimeix la secreció de melatonina i és la llum blava la que ho fa amb més eficàcia.
Està demostrat que alterar els ritmes circadiaris altera el metabolisme i pot tenir greus conseqüències sobre la salut. S’han establert correlacions amb l’obesitat, la diabetis, les malalties coronàries i el càncer.
Un objectiu hauria de ser suprimir tota mena de llum mentre dormim i evitar, quan es fa fosc la llum blava. No és fàcil suprimit mòbils, tauletes i altres equips electrònics, però comprar-se unes ulleres que filtrin la llum blava no és car ni difícil. Qualsevol òptica té solucions.
És altament recomanable intentar evitar alteracions innecessàries dels ritmes circadiaris.
One thought on “Semàfor vermell a la llum blava”