Enric I. Canela
M’ha cridat l’atenció un article titulat Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity (publicat el dia 6 de desembre a Journal of Allergy and Clinical Immunology: Global).
És un estudi sobre els refredats i grips i, també, la COVID-19. En realitat sobre els virus que entren a l’organisme pel nas. Els autors són prudents perquè són conclusions de laboratori, obtingudes amb cèl·lules epitelials nasals.
Com és ben conegut, amb la boca tancada, com ha de ser, estem més segurs, en tots els aspectes. Els virus respiratoris entren pel nas, i ja sabem que el sistema immunitari de la mucosa nasal és essencial per establir una resposta immune eficaç contra antígens inhalats. Aquest sistema està constituït per una xarxa difusa de cèl·lules d’origen epitelial i immune, així com teixit limfoide organitzat, on cada component té un paper en l’inici i manteniment d’una resposta immune.
Les cèl·lules epitelials nasals produeixen unes vesícules extracel·lulars, uns exosomes, i aquestes vesícules estan recobertes per uns receptors capaços d’interaccionar amb els virus. Aquesta interacció seria una primera fase de la defensa de l’organisme contra aquests “invasors”.
Doncs bé, l’aportació dels autors és que quan les cèl·lules nasals es refreden, produeixen menys exosomes, i els exosomes produïts tenen menys receptors. El resultat és una menor capacitat de “frenar” l’entrada de virus.
Es tracta d’una aportació, de moment de laboratori, que explicaria la major facilitat que tenim per agafar les típiques malalties d’hivern.
Ens indicaria que, davant qualsevol virus que entri pel nas, la temperatura baixa facilita que ens pugui infectar.
One thought on “Escalfa’t el nas”