Els veïns de sempre o els que som habituals de fa dècades a Tamariu, veiem any rere anys com la platja de Tamariu, la part que està al nord-est, es va reduint. És ben evident que està patint una forta regressió.
El mapa mostra l’angle on la platja està desapareixent o ja ha desaparegut:
Just sota on diu “Stolis Diverbase”, al NE.
A banda de la regressió que podríem considerar natural, causada per una certa puja del nivell del mar, la mà de l’home és, en aquest cas evident.
Al costat d’aquesta zona, entre la platja gran i la Cala d’Aigua Dolça, hi ha un petit embarcador. Darrere té unes roques. Entre aquestes roques i el pas de la platja gran a la cala d’Aigua Dolça, hi havia un canal. El següent mapa el mostra.
Vist en aquesta fotografia sembla que existeixi el canal, però està tapat. A la vida, un s’ha d’abstenir de prendre decisions sobre el que no en sap. A Palafrugell, un regidor, el nom del qual no diré, va pensar que era una gran idea ampliar el pas cap a la Cala d’Aigua Dolça i hi va fer aquest desastre.
Sota l’escala metàl·lica està tapat de banda a banda, el que impedeix el pas dels corrents marins. A la fotografia de sota es pot apreciar bé.
L’ampliació del pas amb la construcció del mur tapa completament l’entrada. Vist des de l’altra banda.
Aquest canal servia per incorporar sorres a la platja gran.
Un cop tapa i anul·lada la circulació de l’aigua, s’evita l’entrada de l’aigua de la banda més a l’est a la platja gran. La conseqüència és la pèrdua de la sorra.
El sistema, com a totes les platges, era dinàmic. Uns corrents s’emporten sorra i altres corrents n’incorporen. El que s’ha fet és deixar que només funcionin els corrents que en drenen. El resultat és una contínua regressió de la platja. A poc a poc, la mar avança i es va reduint la platja.
No fa molts anys, la sorra cobria la banda de ciment que es veu a la fotografia.
Quan la mar està baixa, es pot gaudir d’una mica de sorra sota el tub de desguàs d’aigua de pluja (tapa negra).
A més, es van col·locar unes roques enormes, de significat incert, que, a parer de molts, encara perjudiquen la sedimentació, tot i que penso que tampoc.
En aquest moment, el que voldríem és que el nou consistori iniciés les oportunes accions per tal de restituir el pas de l’aigua a la seva forma original. Recuperaríem una platja molt estimada, especialment pels més petits.
Estic segur que ganes i esperit de servei, l’alcalde pot aconseguir això en poc temps.
Tot Tamariu ho agrairia.
Enric sempre contereu amb el meu soport.
Gracies per preocupar-te dels nostres indrets. E intentar que els nostres polítics O facin.
La regressió de les platges del litoral català és lamentablement i fet recurrent i alhora amb efecte de recuperació anelàstica, malgrat els importants recursos econòmics que si destinen any rere any.
Un professor de la meva facultat, ara jubilat, és expert en temes de dinàmica litoral i regeneració de platges.
Plantejo que potser podria donar el seu parer sobre aquest cas particular.
Gràcies, Albert. Ja he pensat en tu, ja. Si l’alcalde vol fer alguna cosa…
Sempre m’ha semblat estrany aquest forat, tot i que no era en absolut conscient del desastre que suposava.
Enderrocar-lo!!!!
Moltes gràcies. Hem de fer campanya i soroll, és l’única forma. Tot allò que no està al carrer, no és una prioritat en política. I Tamariu és petit.
Sí, d’això es tracta. De tornar a obrir el pas de l’aigua. Va ser un regidor lluç, que va fer aquesta desgràcia.
Gràcies per la teva explicació.
Hauríem de restituir el canal d’aigua en el moll tornant-lo al estat natural. La natura és sàvia.
Tot el meu recolzament.
Gràcies, Nando. Confio que amb el teu germà al capdavant, l’AVAT es mogui. Amb tot, hem de fer campanya. Si ho vols passar als teus contactes, aniria bé. Com més gent, millor.
Sería bueno que retornara el sentido común y escucháramos más a la naturaleza!!! . Devolver al mar lo que se le ha quitado.
Gràcies Enric. Per la teva magnífica i raonada explicació. Esperem que la teva objectiva reflexió sigui atesa per qui té la potestat de retornar al seu origen la naturalesa.
Tot el meu recolzament.
Salbem la platge de Tamariu!
Els de tamariuejo també ens hem adonat que any rere any anem perdent platja, aquest 2023 s’ha notat molt de del nostre parer, estem molt amb tu sr Enric!
Completament d’acord
Gràcies. Vejam. Fem campanya. Si ho podeu enviar a més gent coneguda, ajudarem a conscienciar.
Records
Moltes gràcies.
Gràcies. Ajudeu fent difusió d’això. Com més gent ho conegui, més força tindrem.
No sé si serviria d’alguna cosa promoure una recollida massiva de signatures i presentar-les al departament al qual pertoqui aquest afer. Crec honestament que les gestions que es fan a l’Ajuntament relacionades amb Tamariu, sempre queden al fons del calaix.
Gràcies Enric per aquesta informació, és cert, abans podíem posar tovalloles on hi ha les pedres de protecció del racó. Espero que el nou consistori tingui en compte el procés de desaparició de la platja i faci les actuacions que calgui.
No ho sé, potser des de l’Associació, ara que hi ha nou equip.Ho hem d’intentar.
Gràcies. Hem de fer campanya. Penso que a través de l’associació podrem fer alguna cosa.
Gràces, Enric! Recordo que, fa molts anys, aquest racó de la platja sota l’Stollis era on posàvem les tovalloles i hi havia molts metres de platja entre el mur i l’aigua. Esperem que es pugui reparar-se aquest despropòsit i tornem a veure la platja com la teníem.
Bon dia!
Jo també recomanaria un bon estudi de la situació. A la universitat on treballo, tenim el LIM https://lim.upc.edu/ca
Si voleu que hi contacti, m’ho dieu.
Gràcies
Hi ha molts factors que influeixen en la formació o degradació de les nostre cales. Les rieres i torrents son la principal aportació de sorra, quant més urbanitzem la costa i quant més canalitzem les rieres, menys sorra arriba a les platges. Després les corrents i els temporals, netegen, s’emporten, retornen i transporten tones de sorra de Nord a Sud. Si es construeix una barrera que alteri aquesta corrent o aportació de sorra doncs modifica les platges, un clar exemple el tenim al port de Llafranc on cada any s’ha de drenar i reformar la platja, sovint amb sorra contaminada per hidrocarburs. Els boscos de Posidònia també influeixen moltíssim ja que retenen la sorra, fan de barrera i redueixen la força dels temporals i per tant l’erosió de les cales. Malaurament hem perdunt gran part d’aquest meravellós ecosistema.
Un altra factor que influeix i cada vegada serà més important, és el canvi climàtic. Si no plou, no hi ha nova aportació de sorra per les platges, ni dels sediments i nutrients que alimenten la biodiversitat marina. Cada vegada fa menys tramuntana i més garbi, això pot alterar les corrents, la dirección i la freqüència dels temporals, que poden allunyar i desplaçar tant la sorra que s’en perdi una quantitat important. I per acavar, un dels factors, al meu entendre que podria ser l’estocada final de la majoria de cales, és el desglaç accelerat i preocupant dels pols. Malaurament estan dessapareguen a un ritme més accererat i preocupant del esperat.
En fi, com es pot veure, hi ha molts factors que no podrem controlar, però si es vol i es pot fer quelcom i és aturar la destrucció de la costa, renaturalitzar rieres, en lloc de destrossar-les, restaurar els boscos de Posidònia i protegir de les ancores i contaminació la poca que queda arran de costa. I evidentment fer tot el possible per no empitjorar l’escalfament. Salut.
Sí, jo la recordo molt més gran. Va començar a degradar-se quan van modificar l’embarcador i tapar una part del canal. Després el van acabar de tapar quan van canviar l’escala de pedra i posar la metàl·lica.
Jo no gestiono res, però ho tindré present per dir-ho. Tinc alguna persona de Geologia UB que també s’ha pofert.
Tant de bo jo tingués veu.
Totalment d’acord. La complexitat del sistema és enorme. Els factors modificadors, molts.
Hi ha un fet, empíric. La platja es va anar degradant per aquesta banda seguint les dues modificacions que es van fer en aquella àrea. La primera no va tapar completament el canal. La segona, quan van posar l’escala metàl·lica, va taponar del tot el pas. Tampoc entenc quina necessitat hi tenien. Es va perdre molta sorra i s’hi continua perdent.
L’asfaltatge de la riera no va tenir un gran impacte, ja que el tros no és massa llarg i hi baixa molta terra quan hi plou.
En fi, allò que puguem ho hem de retornar al seu estat original. El canvi climàtic…
La pèrdua de platja en aquest tros és espectacular.
Jo si que crec que seria útil una recollida de firmes,i inclús, a més a més, un escrit dirigit al Ajuntament de Palafrugell signat per tots els que hi paguem l’IBI, siguem de qualsevol part del municipi.
Sí, gràcies. Imagino que l’AVAT començarà la feina. L’ajuntament té un informe que diu que no afecta. Crec que qui el va fet no devia ser gaire competent. Intentaré veure l’informe.
Amb tot, feu campanya per mobilitzar la gent. Sense, no hi farem res.
Quina barbaritat per la falta de coneixanent del territori i quina falta de professionalitat per part del polític de torn. Tot el meu suport , Enric. Gràcies per fer-ho públic.
Ja saps Quim, tu fes campanya entre els coneguts. Si fem pinya, ho solucionem.