Fa uns mesos, concretament el desembre de 2022, vaig escriure un article que titulava Escalfa’t el nas. Explicava allà el que se suposava que és la causa de l’augment d’infeccions respiratòries del tracte superior.
Deia allà que, segons uns investigadors, quan les cèl·lules nasals es refreden, produeixen menys exosomes, i els exosomes produïts tenen menys receptors. El resultat és una menor capacitat de “frenar” l’entrada de virus. El nas calent seria una bona defensa contra les infeccions. La combinació del moc, les glicoproteïnes altament hidratades, i les cèl·lules del sistema immunitari actuarien més eficaçment a temperatures altes, mentre que a temperatura baixa ja no serien tan efectives. Fixeu-vos, que l’interior del nas no té la temperatura de l’interior del cos. És una cavitat relativament freda a l’hivern.
La conclusió que trèiem és que convé tancar la boca, és a dir, respirar pel nas, i tenir el nas ben calent per tal que el nas sigui eficaç en frenar els virus i bacteris.
Aquesta setmana llegia (1) que, un estudi fet amb ratolins, mostra que quan el cos està exposat a temperatures fredes, l’energia de l’organisme es redistribueix. La prioritat és mantenir la temperatura corporal i, aleshores, l’energia es desvia reduint la capacitat funcional de les cèl·lules del sistema immunitari. Ho van estudiar tenint els ratolins a 10 graus.
L’interès dels investigadors era esbrinar l’efecte del fred en situacions on el sistema immunitari està sobreactivat, és a dir, a les malalties autoimmunes. Ho van estudiar amb models d’encefalitis autoimmune experimental. Els resultats van ser espectaculars.
D’aquest treball podem treure una conclusió aplicable als casos on no hi ha cap malaltia autoimmune. El sistema immunitari actua a baix rendiment quan l’organisme ha d’ocupar-se en mantenir la temperatura corporal. Concretament, els canvis principals es produeixen en els monòcits. Tot és coherent, durant les èpoques fredes, tenim més propensió a emmalaltir.
Ja ho sabíem empíricament. La febre és una resposta a la malaltia que té com a objectiu fer el sistema immunitari més efectiu. Tret de febre molt alta, no és bona idea abaixar-la.
Excel·lent explicació. Gràcies!
Quina millor distracció que escriure ciència. Gràcies a tu.
Molt interessant, enric
Gràcies. Encara tens tempos de llegir!
Una abraçada
Molt interesant. Com sempre uns minuts ben invertits.
Salut.
Benvolgut Sergi,
Moltes gràcies pel comentari.