Les coses estan pitjor del que em pensava. Em vaig quedar sorprès en llegir fa uns dies un article, publicat a finals d’agost per investigadors suïssos i d’altres països, que analitza les evidències de l’exposició generalitzada a un munt de productes químics que estan en contacte amb els aliments (Geueke, B., Parkinson, L.V., Groh, K.J. et al. Evidence for widespread human exposure to food contact chemicals. J Expo Sci Environ Epidemiol (2024). https://doi.org/10.1038/s41370-024-00718-2).
Expliquen els autors del treball que 3.601 productes químics, una quarta part de les 14.000 substàncies químiques conegudes que s’utilitzen en envasos d’aliments, s’han trobat en mostres humanes, com ara sang, cabells i llet materna. També a la pell, cordó umbilical, placenta, teixit adipós, líquid amniòtic, i ungles, entre altres parts de l’organisme.
Hi ha substàncies químiques perilloses conegudes que se sap que estan relacionades amb resultats adversos per a la salut humana. Fa molt que es coneix que les substàncies que formen part dels materials que acompanyen als aliments es poden transferir a ells. Per exemple, un envàs de cartó pot traspassar substàncies a l’aliment que hi conté. Aquestes substàncies inclouen metalls, compostos orgànics volàtils, pesticides, retardants d’ignició, dioxines, components dels plàstics, ftalats i molts d’altres coneguts per alterar el sistema endocrí i causar diverses malalties. Alguns d’aquests productes són carcinògens i disruptors endocrins. La quantitat de productes químics depèn del tipus d’envàs, de les condicions d’emmagatzematge, del transport i del tipus d’aliment.
Sabem que la temperatura i el greix afavoreixen l’entrada dels productes químics dels envasos als aliments. Si escalfem un aliment dins d’un recipient inadequat, introduirem substàncies químiques contaminants als aliments. Segurament haureu vist o comprat alguns envasos contenint aliments preparats que només cal escalfar al microones. Amb l’escalfor afegireu més contaminants dels que ja porta a causa de l’envàs. Qualsevol cosa que esclafeu en un recipient que sigui de plàstic, contaminació afegida. Si heu de fer servir el microones, millor en un recipient de vidre.
Si aneu al restaurant i us donen l’oli en un sobre de dosi única, millor no torneu al restaurant fins que no faci servir ampolles de vidre. Quan compreu carn o peix, millor que no estigui gaire en contacte amb el plàstic.
Cal afegir que si el contacte és íntim, la transferència és més gran. Per exemple, si emboliqueu l’entrepà amb film de plàstic, transferireu més que si el fiqueu en una carmanyola (o tàper). La raó és que en un cas està en contacte i sense espai i en l’altre no. Com més estret sigui el recipient, més contacte té amb el menjar que hi conté.
Què hi podem fer per evitar ingerir substàncies contaminats? Ja he comentat algunes coses abans que no convenen. Depèn del tipus d’alimentació que tinguem. Si es mengen productes crus, és bastant fàcil evitar embolcalls contaminants i, per altra banda, el contacte serà mínim. Si prenem taronges i són de conreu ecològic, haurem eliminat bona part dels additius. De totes maneres, si no ho són, les podem rentar abans de pelar-les o de fer-ne un suc. Millor fer servir els clàssics cistells de vímet que no bosses de plàstic. Amb tot, és millor una bossa de plàstic d’aquestes de supermercat que no les fruites embolcallades en plàstic. La creença que els materials reciclats són millors per embolicar aliments és un error. Els processos químics que es fan servir per reciclar el plàstic, el cartó o el paper deixen residus que després es poden traspassar als aliments amb què estiguin en contacte. Tampoc deixeu els envasos amb aliments davant de fonts de calor. Segur que amb totes aquestes observacions, la lògica us dirà que fer.
Curiosament, els menjars que serveixen als hospitals, no respecten aquests principis. Imagino que el desconeixement és gran. Ja he començat dient que m’ha sorprès l’article.
Evidentment, hem de demanar als polítics, especialment als que tenen responsabilitat de govern, que facin per determinar els contaminants que incorporen els aliments i aprovin les normatives adients sobretot el que té a veure amb el transport, manipulació i embolcallament dels aliments. Cal fer notar que la majoria dels 3.601 productes químics no estan regulats. De la mateixa manera que es fan controls microbiològics, es poden fer pels organismes de seguretat alimentària controls sobre un ampli ventall de substàncies químiques present als aliments.
En qualsevol cas, per disminuir el RISC també cal fer un esforç (constant) per diversificar al màxim el nostre model de consum.
Sí, una eina més és la diversificació.
Hola! Gracies per els teus articles i gracies sl pep boatella per els comentaris. A veure si ens veiem
Com que conec els processos de fabricació i reciclat del paper i el catró, sempre he pensat que cantar-ne les excel•lències en l’us alimentari és una gran estafa. Gràcies per confirmar-ho.
Per escriure i fer diaris, bé. Pel menjar… Bé ho saps.
Miquel, quina alegria veure’t aquí. El jubilat es distreu escrivint! Quan vulguis fem un dinar amb els amics. Jo estaré encantat.
El meu fill (20a) em repeteix sovint que ens donen a la botiga bosses biodegradables i d’allò més ecològiques… que portem plenes d’envasos de plàstic irreciclable PENSAT per a escalfar el menjar al microones… Jo, a poc a poc, ho estic substituint per envasos de vidre o silicona, però en tot cas és una feinada de mantenir al màxim de saludable possible la ingesta.
Hi ha alguna manera senzilla de mesurar el grau de toxicitat que acumulem (a la sang, a l’orina…)?
Gràcies, Enric, per aquestes punyalades! Fan mal i em motiven com no t’imagines!
Senzilla no. No hi ha protocols i em penso que trigaran molt. Les analítiques ens miren les “nostres coses”, no les que ens fiquem dins. Potser algun dia implantaran l’anàlisi toxicològica com un protocol mèdic.
Sí, totes aquestes coses en plàstics per ficar al microones són una barbaritat. No en sabien prou. Imagino que ho canviaran ambel temps.
I a disposar.
Content I agrait de trobar el teu comentari cientific, ens varem coneixer en altres cirscunstancies,- consultes, platforma dret a decidir……. jo hi era al CIEMEN, pero es pot fer molt per el pais I la seva gent de mil formes diferents.
Gracies per la voluntat I la feina i si el puc rebre seguire els teus escrits amb atencio
Una abraçada
Gràcies, Enric. Vaig demanar saber de tu al Víctor. Vaig escrivint coses que m’agraden per mantenir activa la ment. Els que som administrativament inútils hem de fer exercicis per no atrofiar-nos. Jo escric i faig difusió a les xarxes, fins on arribo amb twitter, Facebook, WhatsApp, Telegram, però soc minoria. Si vols que t’inclogui en alguna d’aquests coses, m’ho dius.
Una gran abraçada.