Avui he mantingut una enriquidora conversa amb una persona amb interessada en el camp de la millora de la salut global. Parlàvem de com fer que la societat pugui disposar de més eines de prevenció, diagnòstic i guariment de les patologies.
Fa uns dies comentava a Alzheimer, la nova diabetis tipus 3?, que les molècules dels sucres s’uneixen a les proteïnes i pèptids de l’organisme i van deixant marques irreversibles. El cos es deteriora. Una persona d’excel·lent salut veurà com al cap dels anys la pell es fa malbé, apareixen taques, clivelles, pigmentació heterogènia i arrugues. Què ens ha passat? Entre altres coses, la glucosa ha reaccionat amb el col·lagen. Algú sap com viure sense glucosa? Naturalment, és del tot impossible, és com viure sense respirar. També és impossible evitar que la glucosa i la fructosa reaccionin amb les proteïnes, la química té unes regles. Podem evitar quantitats elevades de sucre, sí, si mengem correctament, i si fem això endarrerirem el deteriorament, però no evitarem envellir. El que passa a la pell passa a molts altres llocs de l’organisme que no veiem, però que un dia ens ho diu una anàlisi clínica o les imatges mèdiques.
A la conversa ens hem plantejat fins quan pot viure una persona. Podrem algun dia allargar molt la vida? Jo opino que la podrem allargar bastant, mantenir més temps bona salut, però que hi ha un límit i que el cos ens mostra on és.
Amb tot, podem viure amb salut més anys? La resposta és que sí. És evident que la genètica influirà molt. El comportament dels pares també hauran deixat marques epigenètiques a les cèl·lules progenitores i el que faci la mare durant l’embaràs repercutirà molt sobre el nadó. La suma d’això serà com un mapa de carreteres introduït a l’organisme, però nosaltres podrem fer moltes coses per circular bé per les carreteres que indica aquest mapa, no ens hi podrem sortir, però podrem circular bé. Sovint, però, som conscients, si ho som, d’això quan ja hem fet coses que no hauríem d’haver fet.
És bàsic recordar el paper que juguen els micronutrients en el funcionament fisiològic de l’organisme. Es necessiten els mateixos minerals i vitamines de jove que de gran. Una persona gran menja menys que una persona jove. Això fa que ingereixi menys micronutrients. Menys que els necessaris. La manca de micronutrients no és massa perceptible per sobre d’un llindar. És habitual que les persones adultes acabin amb concentracions de micronutrients subfisiològiques. Sense símptomes. Què hi podem fer, naturalment menjar millor i, si cal, afegir suplements. Molts metges us diran que no calen, però ells saben la concentració fisiològica necessària de micronutrients? Saben els micronutrients que tenim en circulació? D’alguns sí, però no de tots.
Quina conclusió hauríem de treure de tot això? Que és imprescindible aprendre a menjar i aprendre a respirar, aprendre nutrició. Qui ensenya tot això? Qui ensenya aquestes poques coses que he escrit aquí, naturalment, més desenvolupades i discutides? Quants pares, mínimament, coneixen aquestes coses?
Comentàvem en la conversa que he citat al començament, que si el meu negoci fos una empresa asseguradora de salut, em preocuparia molt en ensenyar aquestes coses. Segurament és on faria la inversió més elevada. Per a mi és un fet clar que una salut millor de la població no faria perdre clients a l’asseguradora, però li estalviaria moltes despeses en diagnòstics i tractaments.
Llarga vida amb salut i una mort ràpida és el millor per les persones i per a l’economia.
Ahir vaig ser hi al clìnic d’urgències per la cama/turmell que a més de inflamada fa casi 1 any, m’ha sortit un ezcema, que no es cura, ni millora. Em pot aconsellar vosté algún traumatòleg i dermatòleg, que pugui mirar ho. Perdoni les molesties i gràcies.
Perqué els metges recepten antihistaminics sense analitzar nivell de histamina en la sang?
Perquè creuen que és una al·lèrgia.
Per l’inflamació del turmell i posterior ezcema al mateix lloc. He anat al Clínic d’urgències i m’han receptat Dalacin, 8 dies. I avui he anat a una dermatòloga de l’Hospital Sagrat Cor , m’han dit que era privat i previo pago de 80€ m’han receptat una crema i un antibiòtic diferent Amoxicilina, m’han dit que es millor. Si tots 2 son antibiòtics, quin es millor? Dalacin o Amoxicilina?
Són iguals. El més barat.
Això traurà la infecció, però no el problema de fons.
Cal mirar la circulació o no es curarà mai. Si més no assegurar-se que no ve d’una estasi.
Quina mútua no cobreix la dermatologia?
Gràcies pel consell, seguiré prenent Dalacin. I jo no tinc cap Mútua. Només Seguretat Social. Aquí a Catalunya ICS. Al pitjor de pendre Dalacín es que estic xafada i l’ezcema no remiteix.
És que jo crec que això no passarà sense eliminar el tema venós. Això no ho soluciona el dermatòleg. Dir-li al de capçalera que demani visita per a un especialista en circulació de les cames? Un angiòleg? Jo crec que és el millor.
Avui el metge de capcelera m’ ha derivat al Clínic, per que en facin una eco-doppler de membres inferiors venós. Per saber per que tinc turmell inflamat. Diu que trigaran mes de un mes. Si me la faig particular. Sap el que pot valdre.
El preu és de menys de 100 euros. Uns 80 euros, diria jo. Cal buscar una mica. Hi ha molts preua. Alguns cobren 200 euros, però pot sortir per menys de la meitat. Aquesta és la prova.
Aquí hi ha uns exemples:
https://club.vivaz.com/selector-proveedor/eco-doppler-de-arterias-eess-o-eeii-diagnostico-por-imagen-17006-544/
Jo trucaria abans i confirmaria preus. Són coneguts i bons CETIR, MANCHON, Creu Blanca, HM hospitals. Millor consultar preu abans, perquè aquests webs enganyen.
El dimecres vaig anar a Cetir, perque era el més proper a on visc, per que en fessin l’ecografia vascular i la noia de recepció em va dir que no me la feien, perque no portava la petició d’un metge, li vaig dir que no venia de la S.S. ni de cap mútua, i que volia fer me la prova , pagant la jo. Peró em va contestar que no me la feien.
Caram, quina llàstima. Jo entenc que si el metge ha fet una derivació, el document està al Portal de salut. És pot imprimir. Altra opció és tornar i demanar el paper, però em sembla que agafar-lo del portal és més fàcil. Diria que és el que fa molta gent quan li donen esperes llargues.
Dr. Canela m’han dit que mastegar propòleo sòlid, que es beneficiós i antibacterià, jo no sabia que existia sòlid. Sap on el podria comprar? He preguntat herbolaris i farmacies, però res.
Avui he conseguit el paper on demana: ecografia doppler. A veure si ara me la volen fer. Aniré demà divendres. On m’aconsella anar a Cetir (c/viladomat) o Creu Blanca (c/josep tarradellas) ? Gràcies.
Ara no sé. Fa anys que no en compro, però Amazon en té.
Magnífic. Qualsevol de les dues és bona. No té més problema. La més barata. Jo conec CETIR. L’havia fet servis. Creu blanca, no. Salutacions
Dr. Canela, feta la eco-doppler em diuen que no tinc cap problema vascular. Ara em volen fer una gammagrafia òssea. No sé si serà concluent del que tinc o serà una prova més, que crec és la més invasiva de totes. Perdoni , i gràcies pels consells.
Qui ha dit que la facin, el metge especialista? La gammagrafia es fa amb tecneci 99 i és un element molt poc invasiu perquè té una radiació curta. Un mètode ben segur i que permetrà saber si hi ha algun problema ossi. Descartaran coses. Millor fer un estudi exhaustiu perquè allò d’abans no portava enlloc.
La gammagrafia l’ha demanat el reumatòleg, i la derivació per que me la facin l’ha sol.licitat el metge del Cap. Després de analitica de sang, radiografia, Rm. i eco-doppler i no trobar res que digui perquè fa un any tinc turmell inflamat i 2 mesos dermatitis, demanen la Gammagrafia per veure si ho troben. Però jo començo a estar desanimada i farta de tanta proba sense un diagnòstic clar.
Malauradament, la medicina no és una ciència exacta. Un ecodoppler normal pot descartar una trombosi, però encara pot haver-hi insuficiència venosa lleu o intermitent. No seria rar. Un limfedema també podria ser. Caldria preguntar al metge. Ha de ser un especialista que miri bé.
Desanimar-se, mai.