Ahir vaig estar perdut i immergit en una reunió de Facultat fora de Barcelona, res de comentaris al bloc.

Justament ahir El Punt ens parla de l’obertura oficial de la Universitat Progressista d’estiu de Catalunya, l’UPEC. Rosa Regàs i Vicenç Navarro la van inaugurar. Estic absolutament en contra d’aquesta universitat. No pel fet que els que hi participen facin el que fan. Em pot agradar o no políticament, però aquest no és el problema, per a mi el problema és la utilització del nom universitat per a alguna cosa que d’universitat no en té res. També em sembla malament que la UB hi col·labori amb els seus espais cedint-los a un esdeveniment que utilitza el nom d’universitat sense ser-ho. També em produeix un immens rebuig que s’anomeni a Vicenç Navarro rector.

El segon article de dos rectors signats conjuntament en nom de l’ACUP, Lluís Ferrer i Anna M. Geli, ahir a La Vanguardia. En vindran més? Segur que si. El primer relatiu a la recerca el comentava el 26 de juny en aquest bloc. Avui el titulen “La nueva Universidad Catalana”. Els rectors descriuen el present i albiren a l’horitzó al nova universitat encara un somni. Diuen el que cal per arribar-hi. Avís per a navegants: l’article acaba dient: Necessitem que els governants, en representació de la societat que els va elegir, creguin en la importància estratègica de l’ensenyament superior per al futur del nostre país. Els rectors no veuen els fruits del seguit de grups de treballs endegats quan la negada i després acceptada crisi entre rectors i govern de la Generalitat. Això s’ha d’acabar d’una vegada, ens cal una aposta seriosa per la Societat del Coneixement. Si us plau, ens juguem el futur del país. Que dirà el següent article?

Ramon J. Moles, antic secretari general de l’últim DURSI (R.I.P.) escriu a El Periódico. Comenta l’allunyament entre universitat i empresa i defensa la necessitat de què govern i societat civil anteposin de manera constant la millora del sistema educatiu a altres prioritats. Acaba dient que tenim un punt feble, el sistema productiu i es pregunta si vol el sistema productiu invertir més en educació i universitat que sn altres coses. No sé, però sembla que no. Les coses urgents no deixen fer les importants. Nio està gens malament aquest article.

El Periódico també ens deia ahir que la URV ja té terrenys per desenvolupar el campus de Tortosa.

La presa de possessió del ministre Bernat Sòria va ser una notícia important d’ahir (El Periódico, ABC). Les seves declaracions sobre la innovació han estat ben rebudes per la comunitat si bé ABC…

Un tema clau per al país, les desgravacions fiscals per R+D+i en cinc anys. Expansión va reunir un conjunt d’experts i explicava ahir a el que diuen sobre aquests incentius. Els experts no veuen clar el sistema de les deduccions però no defensen l’actual. Diuen que les grans empreses són les que més es beneficien. No sé com va l’estadística, però jo soc avaluador de projectes i no m’ha caigut a les mans mai un de gran empresa i molts de petites, coses. El que si crec és que cal una mobilització política en tota regla per evitar que es perdin uns incentius que tant va costar aconseguir i que beneficien l’R+D+i. La política Solbes en temes d’innovació no serveix, és una política recaptatòria i no incentivadora. Mai un ministre d’Economia ha de tenir a les seves mans les decisions sobre els incentius a l’R+D+i. El seu objectiu és ingressar.

Avui El Economista parla del mateix tema però en un altre to. El diari explica, a partir de l’informa anual d’AETIC, l’increment en inversió en R+D fet al 2006 respecte a l’any 2005. Diu que les empreses s’imaginaven que en Solbes retiraria les desgravacions (ara ho farà d’aquí cinc anys) i per això van invertir tant (o van fer aflorar) i així desgravar al màxim.

La Gaceta de los Negocios ens deia que infraestructures, despesa social i R+D+i són les prioritats dels pressupostos 2008. Continuïtat. Un augment previsibles entre el 10-12% en el tema d’R+D+i. Poc, molt poc si volem acostar-nos a la mitjana europea. Els altres no estan aturats. Solbes altra cop.

Expansión explica com les companyies farmacèutiques fartes de la complexitat administrativa espanyola, derivada, diu el diari de l’estat de les autonomies, fa que aquestes empreses vagin a països més àgils. Doncs té raó en algunes coses. Els tràmits haurien de ser idèntics. A tota Espanya? No només, a tota Europa. Altra cosa són les polítiques d’incentius i les facilitats que no només han de ser fiscals.

El AVUI Diari de Girona El País La Vanguardia i El Punt publiquen avui els resultats del Pla d’Inversions Universitàries (el PIU). Jo no veig canvi al que ja es va publicar fa dies i que recollia en aquest bloc. Allò era la proposat i això el final. Ahir es va signat després que parlessin els consellers Castells i Huguet amb els rectors. La Vanguardia recorda que cal tenir les conclusions dels grups treball. Malament, no bé.

La Vanguardia publica que Fidalgo (CCOO) denúncia que hi ha 1,3 milions de titulats amb ocupacions per sota del que els correspon d’acord amb el nivell assolit en la seva formació.

El tema de l’increment del preu de les matrícules universitàries aprovat ahir en el Consell de Govern de la Generalitat és notícia a ABC, AVUI i El Punt. L’augment és el mínim permès dins la normativa estatal. No afectarà gaire a les butxaques, però tampoc a les migrades arques de les universitats.. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es queixa. Aquests augment pot fer abandonar més estudiants la universitat per poder treballar. Em costa imaginar que s’ho creguin. Per què no demanen més beques.

La biotecnologia és avui notícia (El Economista. Ahir l’INE va publicar la seva enquesta sobre l’R+D en biotecnologia referida a l’any 2005. Tant el nombre d’empreses com els recursos van augmentar per sobre del 30%. Catalunya és la comunitat que més inverteix en biotecnologia seguida de Madrid. Paral·lelament es va publicar l’informe de l’Associació Espanyola de Bioempreses (ASEBIO). Mentre, Expansión publica que el govern es compromet a liderar un pla d’impuls a la biotecnologia. Les empreses estaran un temps exemptes de pagar la seguretat social i l’impost de societats. La Razón diu que les promeses se les emporta el vent. Segons aquest diari fa tres anys i mig que el govern va prometre recolzar la biotecnologia i de moment no ha fet res. Publica també una anàlisi sobre el tema lamentant la mala posició espanyola en aquest camp. Certament Espanya està molt per sota d’on hauria d’estar. Al regne Unit li van bé les coses.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 10 i 11 de juliol”

  1. a 11 jul. 2007 a les 9:44 Elies

    El tema de la “autodenominada” Universitat Progressita d’Estiu és una autèntica vergonya. Una estafa que es faci servir el nom d’Universitat per a un taller de formació sectari i una patxanga que m’irrita extraordinàriament els recursos públics que mobilitza.

  2. a 11 jul. 2007 a les 10:32 enriccanela

    Tens raó. Jo no tinc res a dir respecte a que qualsevol col·lectiu polític faci la seva escola o política, però això no s’hauria d pagar amb els impostos.
    Ara bé, a sobre dir-li universitat…
    Aquests recursos es podien emprar per, per exemple, ensenyar la importància de les noves tecnologies o qualsevol altre tipus de taller de formació de mestres.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació