La Vanguardia de dissabte publicava el refús dels investigadors de Merck al Parc Científic de Barcelona (PCB) de la UB.. Els investigadors van escriure una carta demanant que es reconsideri aquesta decisió (veure carta). El Punt i El País també tractaven la notícia. La recerca es farà a Alemanya i Estats Units. La raó cal buscar-la en la fusió amb Serono i el trasllat de la seu a Madrid. Mentre Merck tenia capacitat de decisió a Barcelona les coses anaven de diferent manera. L’AVUI deia que el govern està considerant crear un grup de recerca per salvar Merck. En aquesta línia, segons Expansión (1 i 2), el PCB està estudiant fórmules per evitar el tancament. El seu director, Fernando Albericio està cercant solucions.

El Periódico de dissabte deia que IL3-UB està impulsant formació contínua cientificotècnica en col·laboració amb el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

El País (i 2), ABC i El Punt publicaven els criteris que segons el govern de la Generalitat hauran d’acomplir les noves titulacions per ser autoritzades. La notícia d’El País és diferent a la d’El Punt. El primer diari diu que s’hauran de fer pràctiques externes fins a un màxim de 60 crèdits, El Punt deia que s’havien de fer 60 crèdits. En llegir El Punt em vaig exclamar en aquest bloc. Allà ja deia que esperava fos un error ja que això era una autèntica barbaritat, per sort era un error del diari. Haurien d’anar amb més cura. La Vanguardia també en parlava dels criteris però només assenyalava que les titulacions hauran de tenir més de 30 estudiants. Apareixen algunes queixes perquè els criteris resten autonomia a les universitats. Jo coincideixo. El tema és pressupostari. El que cal és centrar uns criteris econòmics i que els universitats fent ús de la seva autonomia resolguin el que és més convenient. No hi ha cap raó per no aplicar un model de costos referencials, que tingui en compta el nombre d’entrada decidit pel govern per fer els càlculs i que no té perquè ser igual a tot arreu.

També deia El País (i 2)que les universitats no volen fer proves de català i espanyol als estudiants estrangers. Al segon article es recollien algunes opinions. No les comparteixo massa. L’AVUI i El Punt recollien diumenge que la UdL podria fer aquestes proves, segon s el seu rector. Recordeu que a la UdL només el 32,77% dels estudiants provenen del districte universitari català. No podia faltar l’article d’El País: Manquen metges o estan mal repartits.

El País recollia que els arquitectes volen garanties de què la seva carrera sigui de cinc anys. No veig massa problema perquè el Reial decret ja considera les titulacions amb directives europees.

El Periódico parlava dissabte dels ajuts, tipus préstec, que el govern català ofereix als estudiants universitaris. També El Peródico recollia la notícia de l’oferta de 125 beques per estudiar postgraus a l’estranger feta per Caja Madrid.

El Punt de dissabte publicava un tema que li agrada molt a l’Ajuntament de Barcelona, els diners que deixen els estudiants Erasmus a Barcelona. 23.000 estudiants es gasten més de 17 milions d’euros. M’agrada molt que deixin diners, però més que un negoci hauria de ser una inversió.

Expansión i La Gaceta de los Negocios destacaven que només 23 empreses espanyoles figuren en el rànquing de R+D, i únicament 2 entre les 100 primers (Telefonica i Amadeus). Si mirem les que tenen la seu a Catalunya, difícil saber d’on són algunes, per plorar.

També La Gaceta de los Negocios explicava que la UE destina 39 milions d’euros a finançar projectes de recerca per a 41 projectes. Avui ho recull El Economista.

Diumenge Medicina tornava a ser notícia. El Periódico explicava que el govern projecta crear fins a 300 noves places de Medicina. La UB podria oferir 80 més, mentre que les restants 220 es repartirien entre la UPF i UdL (públiques) i la UIC (privada). Queda per aclarir quins hospitals serviran per fer la formació clínica. Caldrà redistribuir places. El suplement de La Vanguardia comentava que calen metges. El Punt d’avui publica una nota de crítica sobre la possibilitat que a la UdG l’ensenyament s’especialitzi en medicina comunitària i familiar. Galleda d’aigua freda, ho diu avui La Mañana Diari de Ponent, recull que la comissionada va negar dissabte que la UdL augmenti les places de Medicina. Tot això és de bojos. La UdL amb un 32,77% del districte català indignada perquè no li deixen augmentar places. El que cal és garantir que els catalans tindran plaça, per això paga el govern. L’editorial d’aquest diari ho defensa. Crec que algú ha de parlar una mica més lar en aquest país.

El suplement de La Vanguardia també publicava la importància, el reconeixement dels màsters de les Escoles de Negocis de Barcelona. Certament, com deia, Barcelona és pol d’atracció en aquest àmbit. Justament avui Expansión parla àmpliament del Barcelona Graduate School impulsat per Andreu Mas-Colell. Diu que atreu estudiants estrangers. Això funcionarà.

La Vanguardia de diumenge publicava “El SOS de les enginyeries” relatiu a l’escàs interès dels estudiants per cursar aquests estudis. La cosa té difícil solució a curt termini. Mentre no es generi més interès per els matemàtiques i les ciències als nens i nenes tindrem un problema. La cosa és greu perquè els mestres ja s’han educat sense aquest interès. Fa molts anys que es va fer el canvi (negatiu) i costarà molt la reversió.

Una breu nota de l’AVUI de diumenge. Barcelona capital de recerca del suo d’Europa. Naturalment havia de parlar de Biocat i el que l’envolta. Poques coses es fan bé, aquesta n’és una.

Sort que Expansión ens anima i diu que Barcelona és la seu de negocis tecnològics amb futur. No ho dubto, però quants es consoliden i queden aquí. Crec que l’article val la pena llegir-lo. També que el govern hauria de plantejar-se com fomentar aquests tipus de negocis i fer créixer l’atracció per Barcelona.

L’Actualidad Económica dedica un especial als Parcs Científics i Tecnològics.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 6, 7 i 8 d’octubre”

 1. a 04 nov. 2007 a les 2:30 Marta

  La veritat, penso que es bo i necessari que Merck surti del PCB. Es suposa que el PCB es una incubadora biotecnològica que es sosté entre altres amb diners del CIDEM, es a dir de tots nosaltres.

  Si els gestors del Parc estiguessin mes preparats i tinguessin una mica de formació en gestió, no necessitarien desesperadament aquestes empreses, sinó que ajudarien a crear noves empreses biotecnològiques que es el que tenen que fer.

  Les biotech que hi han al Parc son una mafieta. Entre Merck i altres que ja porten en incubació …MES DE 7 anys!!!!, això ja no es incubació, sinó una torradora.En els països on hi han incubadores biotech de debò, el període màxim d’estada es de 3 anys, i en TICs de 2 anys.

  Peró si veiem com han pujat tots els càrrecs que hi ha a la Bioregió, al PCB, i altres ( colzes o carnet), es clar, Merck fa molta falta.

 2. a 04 nov. 2007 a les 2:35 enriccanela

  Marta,
  Potser tens raó, però jo no discuteixo tant aquest punt comn dos altres. Un és la situació de la recerca empresarial a Catalunya. la marxa de centres a altres llocs. L’altre és l’aprofitament dels recursos humans. No sé si al PCB o a un altre lloc.
  D’acord amb el fet que cal que s’ajudi a la creació d’empreses biotecnològiques al PCB.
  També d’acord en que això no és incubació. Merck no era un “incubat” és una part de l’empresa en un altre lloc de clima, suposem que favorable.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació