Enric I. Canela

Fa escassament un més, el 14 de setembre, Montilla es va comprometre en la inauguració del nou curs universitari ala URV, davant dels rectors i una nodrida representació de la universitat. El seu compromís va ser incrementar els recursos per al funcionament ordinari de la universitat i la recerca. També es va comprometre, en la mesura del que sigui possible, a arribar al 2010 al 2% del PIB per inversió en R+D+i. Això, segons Montilla, ho marcarà el Pacte Nacional per a la Recerca.

Bé, aquest va ser un compromís que venint del president de la Generalitat havia de ser creïble, però sembla que no.

Avui La Vanguardia publica una pàgina que titula Els centres científics de Catalunya, estrangulats per manca de pressupost, segueix, L’augment del 2% previst en el 2008 frena el creixement dels instituts. La Generalitat destina en el pressupost del 2007 per als centres de recerca 53 milions d’euros. L’augment del 2%, 1 milió d’euros, no permet als centres i instituts ni tan sols seguir com ara. Els centres que ara comencen estan literalment morts.

L’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi Sunyer, l’Idibaps, de la UB, al costat de l’Hospital Clínic ha refusat signar un contracte programa que li comportava un creixement anual del 2%. Imagino que l’ha considerat un insult.

L’Institut de Recerca Biomèdica del Parc Científic de la UB, que dirigeix Joan Massagué; el Centre de Regulació Genòmica ubicat al Parc de Recerca Biomèdica, de la UPF, al costat de l’hospital del Mar i l’Institut de Ciències Fotòniques, de la UPC, a Castelldefels poden quedar seriosament tocats en la seva línia de flotació.

Si m’ho permeteu, sembla conya, augments per sota de la inflació. És la renúncia a entrar en la Societat del Coneixement o, potser és una estratègia per fer una sortida espectacular després de signar el Pacte?. Imagino que a la seu del comissionat per  Universitats i Recerca deuen estar desolats. No sé si se’ls havia passat pel cap que això podia passar.

Espero que el govern de la Generalitat reflexioni i no es converteixi en el Jack l’esbudellador de la recerca de Catalunya.

2 respostes a “El govern català està a punt de clavar una punyalada a la recerca”

  1. a 14 oct. 2007 a les 6:09 Elies

    Enric, a veure si ho entenc. Vols dir que en Montilla promet caminar cap al 2% del PIB català i el que fan és incrementar el pressupost destinats a aquests centres en un 2% respecte el que tenien l’any passat, i que aquest increment, que ni tan sols arriba a l’increment anual de l’IPC, els ofegarà. És així?

  2. a 14 oct. 2007 a les 7:47 enriccanela

    Si. Ho entens perfectament. Això és el que diu l’article de La Vanguardia on recull la queixa dels directors dels centres, estan indignats. Avui La Vanguardia fa un editorial dur, a la pàgina 2, dins la seva habitual moderació.
    El Montilla està il·luminat.
    Ja ho vaig dir, confonen la universitat amb un centre d’FP i la recerca amb un centre tecnològic. El gran problema és que són uns ignorants. El Castells no, coneix bé la universitat, no sé a què juga. Clar que ara no mana com quan hi havia el Maragall.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació