Traduït del web del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç

El ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Joan Clos, ha dit avui en el Senat, durant una interpel·lació del Partit Popular sobre la política general del Govern en Societat de la Informació, que l’Executiu “vol canviar el model actual en Espanya, donant un major pes a la R+D+i i al desenvolupament i utilització de les TIC”.

El ministre ha explicat que la política per al desenvolupament de la Societat de la Informació està basada en el Programa Nacional de Reformes i suposa un objectiu estratègic clar: la plena convergència amb la Unió Europea el 2010, en renda per càpita, en ocupació i en societat del coneixement.
Així mateix, ha recordat que un dels eixos del Pla Nacional de Reformes és Enginy 2010, que explica|compta amb tres grans instruments: el programa Cénit, el programa Consolider i el Pla Avanza, aquest últim centrat en l’impuls de la Societat de la Informació.

El titular d’Indústria ha assenyalat que amb el Pla Avanza el Govern espanyol pretén avançar en la construcció de la Societat de la Informació, per millorar la productivitat i competitivitat de la nostra economia i el benestar de la ciutadania, i aconseguir la convergència amb Europa i entre les nostres Comunitats Autònomes.

A més, Avanza té una filosofia integradora i de compromís per a tots els actors del sector basada en la col·laboració i cofinançament amb Comunitats Autònomes, Ajuntaments i sector privat, i en noves fórmules, instruments financers i línies prioritàries.

Clos s’ha referit també a la inversió en aquesta matèria realitzada en aquesta legislatura. Entre 2005 i 2008, el Govern haurà dedicat gairebé 4.500 milions d’euros al desenvolupament de la Societat de la Informació. La dotació proposada per al període 2006-2010 assoleix els 5.700 milions d’euros.

Així mateix, el ministre d’Indústria ha subratllat l'”efectivitat” del Govern, demostrada en l’execució pressupostària dels programes de desenvolupament de la Societat de la Informació, que el 2006 va assolir el 98,62%. Quant a l’efectivitat de les polítiques posades en marxa, Clos ha enumerat alguns assoliments del Pla Avanza.

Evolució de la banda ampla. El 2003 la cobertura de la banda ampla era del 80% de la població i el 2007 assoleix el 98% (s’han incorporat més de 8 milions de persones que ja compten amb possibilitat de connexió). El 2003 hi havia 6 milions d’usuaris de la banda ampla i el 2007 són 22 milions. A més, el preu de la connexió ha baixat un 25%.

Evolució de l’accés i connexió a Internet. 20 milions d’individus majors de 15 anys accedeixen a Internet a través de xarxes fixes. Si es considera la franja de 10 a 14 anys, el nombre d’internautes s’aproxima als 22 milions.

Impuls de la Televisió Digital Terrestre (TDT). La cobertura actual dels senyals de la TDT supera el 85% de la població. S’han venut més de 6 milions de receptors de TDT i s’han adequat les instal·lacions de més de 530.000 edificis, el 44% dels que necessiten adaptació.

Finalment, Clos s’ha referit a la tasca del Govern en l’àmbit de la regulació legislativa. En aquest àmbit, ha esmentat la Llei de Mesures d’Impuls de la Societat de la Informació, actualment en tràmit parlamentari en el Congrés. Aquesta nova llei persegueix cobrir buits normatius existents, eliminar obstacles a l’expansió i l’ús de les TIC i potenciar els drets dels ciutadans en la Societat de la Informació.

Entre les mesures incloses en la Llei de Mesures d’Impuls de la Societat de la Informació destaquen l’obligació de les grans empreses de determinats sectors (electricitat, aigua, gas, telecomunicacions) de facilitar un mitjà|medi d’interlocució telemàtica als seus clients i al foment de la factura electrònica.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació