Del web de Telenotícies de TVC

Diferents associacions d’usuaris d’internet han denunciat la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) davant la Fiscalia Anticorrupció per haver gestionat de manera il·lícita els seus fons econòmics. Reclamen que les recaptacions que fa la SGAE, incloses les del cànon digital, no estiguin en mans d’entitats privades. Les associacions denuncien que la SGAE reparteix les seves recaptacions de manera il·legal a les seves filials i no entre els seus socis. Ho ha explicat a CR/CI el president de l’Associació d’Usuaris d’Internet, Miguel Pérez: A més, els denunciats consideren que el Ministeri de Cultura n’és culpable subsidiari perquè és el principal fiscalitzador de l’activitat de societats com la SGAE.

L’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI), Associació d’Internautes (AI), Associació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses d’Informàtica i Noves Tecnologies (APEMIT) i l’Associació Espanyola d’Hotelers Víctimes del Cànon (VACHE), tots ells membres de la plataforma todoscontraelcanon.es, han posat en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció els fets publicats en diferents mitjans de comunicació sobre “suposades il·licituds comeses en la gestió econòmica dels recursos de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE)”, tal com han informat en un comunicat.

Segons el text de la denúncia, arran de la publicació de recents reportatges periodístics a la premsa de tirada nacional, “s’ha posat en relleu que en el si de la junta directiva de la SGAE, existeix una activitat econòmica amb aparents tints delictius”. “La premsa adverteix des de fa dies que, suposadament, el repartiment de les múltiples classes de recaptacions de la SGAE (inclòs el cànon digital), es fa en gran mesura de manera il·legal entre les seves filials, i no entre els seus socis, com ordena l’article 154 de la llei de propietat intel·lectual (LPI)”, diu el comunicat.

Trama societària

Els internautes denuncien també que els directius de la SGAE, “que han estat participant en la creació i gestió d’empreses filials de l’entitat, podrien estar embolicats en una trama societària suposadament utilitzada per a la gestió fraudulenta dels seus fons”. A més, creuen que les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d’autor s’han invertit en activitats de “lucre propi” per als directius de la SGAE. Alhora, consideren que s’han estat contractant i remunerant de manera directa els seus mateixos directius, a través de les empreses filials que precisament, i a tal efecte, aquests han creat o dirigeixen.

Al punt de mira

Els internautes posen com a exemple un dels articles periodístics referits en els quals s’assegura que els resultats econòmics d’una filial de la SGAE, Iberautor, “deu la seva facturació fonamentalment a SGAE, que va aportar el 93% del total el 2004 i el 84% el 2005. La factura del 2005 equival al 3,4% de tots els diners recaptats aquest any per SGAE com a drets. No s’especifiquen les activitats d’Iberautor perquè, aclareixen, això pot ‘provocar perjudicis’ a la societat. En el cas de SDAE, el 99% de la seva facturació l’obté de SGAE”.

Els beneficis de la SGAE

Pel col·lectiu denunciant és encara “més injust i greu, si tenim en compte que la SGAE no deixa de multiplicar els beneficis obtinguts del cànon digital (diners que obtenen directament dels consumidors de tecnologia digital). Asseguren que el 1999 l’entitat va obtenir 2,2 milions d’euros amb el sistema de remuneració compensatòria i que el 2005 va obtenir 23,6 milions d’euros, segons les últimes xifres publicades per la mateixa SGAE. Diuen també que en el 2008, diferents fonts han afirmat que la SGAE recaptarà 100 milions d’euros per aquest concepte. Així, la SGAE multiplicaria per 50 la recaptació obtinguda el 1999. Finalment la denúncia posa de manifest “la subsidiària culpa ‘in vigilant’ del Ministeri de Cultura, perquè és el principal fiscalitzador de l’activitat d’aquest tipus de societats”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació