El País del dissabte ens parlava d matemàtiques. El nombre d’alumnes d’Enginyeria de Telecomunicacions” baixa per manca de nivell en matemàtiques. Segons Miquel Ramírez, degà del corresponent col·legi, els baixos salaris també influeixen.

Expansión publicava dissabte un editorial interessant. Empresaris atrets per la ciència. A Espanya això no passa. Manca una revolució mental.

El diumenge a La Vanguardia Fabià Estapè, antic rector de la UB escrivia: Andreu Mas-Colell acadèmic. Una amable i justa descripció d’alguns dels mèrits del Prof. Mas-Colell.

Segons una associació d’estudiants la Unión democràtica de Estudiantes” la immersió lingüística fa obtenir pitjor resultats en comprensió lectora. Ho dia diumenge ABC. Doncs els que no tenen comprensió lectora són els d’aquesta associació. Catalunya no és que estigui molt bé, però està per sobre de Cantàbria, una mica, i molt d’Andalusia, lloc que per tots és conegut que fan una immersió lingüística impressionant. I clar per sobre de la mitjana d’Espanya. I el País Bac, u altre lloc que critiquen, està ben amunt a la taula. Amb tot, aquest senyors han fet un estudi més fi i el que veuen és que són els castellanoparlants de Catalunya els que van malament. Potser si miressin els que tenen llengua materna l’àrab o el romanès trobarien una correlació millor. No han pensat que a vegades el tema no és la llengua si no altres factors? I si miren la privada amb immersió robarien el mateix? Val més que es comprin un videojoc i no molestin, pro feina tenim.

I una altra joia de la democràcia, la tal Rosa Díez, presidenta d ela UDP, diu que l’estat hauria de recuperar competències transferides en educació. Ho publicava diumenge El Mundo

Joaquim Coello president del Consell Social de la UB parla avui a El Punt. Critica el mètode d’elecció dl rector que no pot manar i per la complexitat del sistema universitari tampoc ho pot fer el Consell Social. La seva solució és un consell de supervisió que actuaria com a consell d’administració d’una societat mercantil. Critica que les matrícules siguin iguals per a tothom, s’equivoca, no és així. Vol que els estudiants paguin més, en contra del que succeeix a Europa continental. Diu moltes coses que m’agraden, però altres no. Al meu parer li manca coneixement de moltes coses, porta poc temps. Tampoc no coincideixo amb la seva filosofia del preu de les matrícules, tot i que potser per manca d’espai no ha explicat prou el model de beques i ajust en el que pensa. Una cosa ha d’anar lligada a l’altra.

També avui a El Punt, Màrius Rubialta, rector de la UB reclama un finançament més just per a la UB. Es refereix el diari a la carta que va enviar a tots els claustrals de la UB i que podeu llegir aquí. La queixa és contundent i no exempta de raó. Tot i això, encara que com bé diu alguns sistemes espanyols tenen en compte la recerca, les quantitats globals són relativament baixes i no cobririen el que li cal a la UB. No oblidem l’important pes de la recerca en aquesta universitat.

El País publica avui un sobre estudi sobre el nombre de dones en càrrecs a la universitat. Menys de les que tocaria. Oportunitats? Manca de compromís? No, malauradament la societat no està muntada per compatibilitzar la visa familiar i la professional i la dona assumeix el pitjor paper. Es pot canviar? En alguns llocs ho han fet, però van a dormir més d’hora.

El País publica avui un article del sempre actiu Francisco Michavila. Seriosa reflexió d’aquest expert, crític en moltes coses del camí seguit pels diferents governs, especialment el PP, amb els canvis legislatius. Demana canvis, prudents, però canvis, i l’avaluació de la qualitat.

El País parla de pessimisme, el pessimisme del MEC que creu que el 2009 l’Estat rebrà un altre cop amb els resultats del corresponent Informe PISA. Cap dubte que serà així o pitjor. Els estudiant que ara tenen 13 anys seran avaluats. Estan millor preparats que fa tres anys, ni per casualitat. L’article és bo, i encertat.

ABC parla una mica més de PISA, un article d’Enrique Badosa. Parla d’Europa, però… Diu mal de molts…, però si estem pitjor que els països que van bé!

La Razón recull l’opinió de Francisco Rodríguez Adrados, és un acadèmic espanyol. Diu que suspendre a un alumne és una heroïcitat. Naturalment agafa portada perquè diu que el que passa amb la “nostra” història és una vergonya. Diu coses bones, però clar barrejades amb aquest ranci espanyolisme, centralista extrem. Estaria bé que li deixessin reformar Espanya, però un cop Catalunya sigui independent.

La Vanguardia diu que la UPF i la UAB faran la titulació de Medicina conjunta per als estudiants que entrin a través de les noves 60 places que es crearan a la UPF. L’article també parla dels estudis nous de la UdG i la UIC.

El Periódico parla avui de Recerca en Acció. A primer de novembre em vaig referir a aquesta notícia en aquest bloc. Deia aleshores que m’havia referit en aquest bloc al “Portal Recerca en Acció”. També deia que Recerca en Acció és un portal creat dins del marc de les accions de divulgació del Programa de Documentació Científica de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Aleshores explicava l’estudi sobre com veuen els estudiants als científics. Bé doncs ara el diari en parla.. Bona ot´cia que parlin del que està bé.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació