Guerra al pla de Bolonya


Enric I. Canela

Rebelión llença una proclama: Manifestació contra el Pla Bolonya.

Fa una llarga explicació de motius i demandes. Naturalment inclou algunes demandes que tots subscriuríem. Hi ha una demanda que sembla que l’hagi escrit el Saura després ‘una xerrada amb Josep Pérez Moya: Diu: Una universitat realment pública i al servei de la transformació social –que introdueixi valors crítico-científics, solidaris, de cooperació, no sexistes, no classistes…- i no com corretja de transmissió dels interessos i de la socialització dels costos de l’empresa privada. S’ha deixat de parlar de la sostenibilitat, el paisatge per a tothom i el medi ambient.

Una de les raons per sortir al carrer és: Serveis bàsics de la universitat (publicacions, reprografia, restauració, servei d’informàtica…) s’externalitzen a un preu més car, amb una notable caiguda de la qualitat del servei pels usuaris, en benefici exclusiu de les grans empreses monopolísticas (OCE, Grup Soteras…). Noto la mà de gent de la UB. OCE, Grup Soteres fa molts anys que hi són, són prebolonyesos. Què tindran a veure amb això. Podrien haver parlat dels bisbes i el Concordat, de la situació de l’Iraq, el món està fatal.

El que és preocupant és que encara hi hagi qui cregui totes aquestes coses, deu ser causa del resultats de PISA.

7 respostes a “Guerra al pla de Bolonya”

 1. a 03 febr. 2008 a les 8:26 Narcís Sastre

  El que seria notícia és que donessin suport a Bolonya!

  Per cert, la darrera frase del comunicat no té pèrdua:

  “¡POR UNA ENSEÑANZA EN CATALÀ, PÚBLICA, GRATUITA, LAICA Y DE CALIDAD!”

 2. a 03 febr. 2008 a les 8:29 enriccanela

  Narcís,
  ja veus el percal. La majoria de gent no és així, per sort. És cert que hi ha deficiències, que m’ho expliquin, però aquest discurs és el de maig del 68. No canvia mai.

 3. a 03 febr. 2008 a les 8:44 Anna

  Enric,
  El més curiós de tot és que si comparem documents, tant se val el que reivindiquin, el discurs de fons sempre és el mateix… Decimonònic i penós!

 4. a 03 febr. 2008 a les 8:58 enriccanela

  Anna,
  Com he dit abans. En els anys que porto a la universitat, sigui quin sigui el tema, el discurs sempre s’ha basat en les mateixes raons.

 5. a 04 febr. 2008 a les 9:55 David de las Heras

  Hola Enric
  Si no m’equivoco malament tu em diràs la raó. El fet de la desaparició de les diplomatures no es provocat pel procés de bolonya, sinó pel manteniment de universitats petites. Provocant que Espanya per tenir el mateix títol que a França es tardarà un any més. Sembla que sigui la sisena hora de les universitats. Mira-ho si em dones la raó potser és una hora d’un post interessant.

 6. a 04 febr. 2008 a les 12:32 David de las heras

  Hola Enric
  Em responc a mi mateix. Efectivament, la carrera de magisteri a frança és de licenciatura però es farà en tres.
  http://www.u-paris10.fr/LG09002/0/fiche___formation/
  Ja tinc post.

 7. a 04 febr. 2008 a les 6:12 enriccanela

  David,
  La cosa és més complexa. A l’Estat espanyol es va optar per quatre anys per a tot per culpa de la pressió de rectors i col·lkegis profesionals. De fet els títols havien de ser iguals. Es podia haver escollit 3 com a la major part d’Europa o 4. Aquí s’ha triat fer 4 amb una argumentació idiota. Els rectors catalans demanaven 3 però els catalans vam perdre la partida, com passa sovint. A França un químic, com un mestre, farà 3 i aquí 4.